1 septembrie mai este cunoscuta si drept Ziua mondiala de rugaciune pentru ocrotirea creatiei.

Imaginile cu Dumnezeul creatiei divine sunt peste tot in bisericile si casele crestinilor de toate confesiunile

De aproape 30 de ani prima zi de toamna este considerata in calendarul bisericesc ortodox drept ziua de celebrare a creatiei dumnezeiesti.

Totul a inceput in 1991, atunci cand Patriarhul ecumenic Dimitrie I al Constantinopolului, a publicat o enciclica prin care-i invita pe toti crestinii din lume, indiferent de confesiune, sa se roage pentru protectia mediului inconjurator.

Enciclica, proclamata cu ocazia primei zile a noului an bisericesc, a stabilit in mod formal data de 1 septembrie drept zi in care se fac rugaciuni pentru ocrotirea mediului inconjurator, dar si a creatiei divine, in totalitatea sa.

Peste ani, chemarea lui Dimitrie I a primit un raspuns si din partea Vaticanului. Biserica Catolica, prin vocea Papei Francisc, a anuntat ca de la 1 septembrie 2015, anual la aceeasi data se va marca „Ziua Mondiala a Creatiei” și in sanul sau.

Site-ul nostru va propune mai jos cateva ganduri ale actualului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane despre timp, asa cum au fost ele publicate pe site-ul basilica.ro.

10 ganduri despre timp ale Patriarhului Daniel

Viata omului pe pamant are sens deplin daca este inteleasa ca timp de pregatire spirituala a omului pentru a intra in iubirea si bucuria eterna a lui Dumnezeu.

Sfintirea omului inseamna folosirea timpului prezent ca timp de unire cu Dumnezeu Cel Sfant, prin rugaciune, viata sfanta si fapte de milostenie.

Domnul Iisus Hristos, ca Dumnezeu si om, traieste deodata eternitatea si timpul, pentru a darui omului care traieste in timp posibilitatea participarii la viata vesnica.

Suntem inclinati sa inventam uneori scuze ca nu mai gasim timp de rugaciune, pentru spovedanie si impartasanie deoarece suntem robiti de prea multe griji. Atat de mult suntem legati de cele materiale si de programe de activitate suprasolicitante, incat nu mai gasim timpul necesar hranei duhovnicesti pentru suflet.

Dupa cum pictura bisericii se acopera in timp de fum, tot asa chipul lui Dumnezeu din om se intuneca din cauza pacatelor.

Fiecare clipa care trece si omul n-a luat in ea decizia pentru realizarea sa in bine este o clipa sau un timp pierdut.

Timpul mantuirii inseamna timpul comuniunii omului trecator cu Dumnezeu Cel vesnic.

Timpul fiind modul de existenta al creaturii, vesnicia este modul de existenta a lui Dumnezeu-Creatorul.

Binele savarsit in timp are valoare eterna.

Timpul folosit în rugaciune, acasa sau la serviciu, in biserica sau in calatorie, nu este timp pierdut, ci timp invesnicit, sfintit si aducator de bucurie.

Spread the love
Share: