Se implinesc joi, 17 septembrie, doua decenii de cand ne-am despartit, fara voia noastra, de Dem Radulescu. Cu siguranta unul dintre cei mai indragiti actori romani ai tuturor timpurilor.

Dem Radulescu, oltean de origine


Dem Radulescu s-a nascut la 21 septembrie 1931 la Ramnicu Valcea.

A facut o figura unica in istoria teatrului si cinematografiei noastre.

Provenea dintr-o familie de negustori. Dupa finalizarea studiilor liceale, „Bibanul” (porecla primita in liceu), a avut de ales intre sport de performanta si actorie.

Era un boxer de temut, la categoria semi-mijlocie. A obtinut si o medalie pentru primul loc la campionatul de amatori gazduit la acea vreme chiar de orasul natal.

Avea sa mearga la examenul pentru actorie cu medalia in piept, explicandu-le foarte mandru membrilor comisiei de admitere cu cine au in fapt, de-a face.

Liviu Ciulie, unul dintre amici sai, il numea simplu drept „un actor de geniu”.

El l-a si distribuit in cea mai reusita varianta a piesei lui I.L. Caragiale, „O Scrisoare pierduta”, jucata la „Bulandra” in anii `80. In distributie erau Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Petre Gheorghiu, Stefan Banica, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Aurel Cioranu si Fory Etterle.

Iar in cinematografie, doar pentru rolul sau din seria „Brigada Diverse”
ar trebui sa-i ramanem datori pe intreaga viata . In aceasta seria a jucat alaturi de Toma Caragiu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani si Puiu Calinescu, .

A fost casatorit de doua ori. Mai intai cu Paula Radulescu, actrita si balerina la Teatrul de Revista Constantin Tanase. Iar mai apoi cu Adriana Schiopu, care i-a fost si studenta.

Aceasta din urma i-a daruit o fetita, Irina Maria, si ea actor in prezent, la Teatrul Mic din Bucuresti. Aceasta avea doar 13 ani cand a ramas fara tata.

Dem Radulescu s-a stins din viata pe neasteptate, la 17 septembrie 2000. In dimineata zilei respective actorul si familia sa au plecat spre Campina, la casa de la tara.

Au ajuns in fata casei din Campina. Actorul a coborat din masina, a privit spre cer, a respirat profund si s-a despartit de noi cu banalele cuvinte: „Ce aer curat e aici!”.

A urmat un atac de cord fatal. Peste patru zile urma sa implineasca 69 de ani!

Adriana Schiopu, Irina Maria si Dem Radulescu, o familie de actori
In memoriam Dem Radulescu…Inca plangem dupa tine, maestre!
Spread the love
Share: