Thomas Jeffrey Hanks implineste astazi, 9 iulie, 64 de ani.

Cel nascut in 1956, e de multa vreme un actor si cineast american din categoria celor gratulate de presa cu titlul de `iconic`, ceea ce s-ar traduce prin a fi mai mult decat o vedeta.

Apreciat atat pentru rolurile sale de comedie, cat si pentru cele dramatice, Hanks e considerat unul dintre cei mai populari actori ai ultimilor 50 de ani. Filmele lui Hanks au strans mai mult de cinci miliarde de dolari incasari, doar in America de Nord, la care se adauga alte zece miliarde de dolari provenite din incasarile de pe plan mondial.

Revista Forbes il crediteaza cu o avere cifrata la peste 400 de milioane de dolari americani.

Tom Hanks a casștigat doua Premii Oscar consecutive pentru cel mai bun actor, in 1993 si 1994. In 1993 a interpretat in `Philadelphia` rolul unui tanar avocat homosexual care se imbolnaveste de SIDA, patimand din aceasta cauza in fel si chip din partea fostilor sai colaboratori.

Un an mai tarziu il insufleteste fara egal in `Forrest Gump` pe un al tanar american, de data asta cu un IQ mult sub medie, dar pe care il transforma intr-un om aparte, desi trece prin tot soiul de incercari ale vietii si ale mortii.

Hanks a colaborat cu regizorul Steven Spielberg la nu mai putin de cinci filme, toate de mare succes, respectiv `Salvati soldatul Ryan`(1998), `Prinde-ma daca poti` (2002), `Terminalul` (2004), `Podul minciunilor` (2015) si `Oficiul` (2017), precum si miniseria `Camarazi de razboi` din 2001, care l-a lansat ca regizor, producator si scenarist.

Alte filme notabile ale lui Hanks includ comediile romantice Sleepless in Seattle (1993) și You got Got Mail (1998); dramele Apollo 13 (1995), The Green Mile (1999), Cast Away (2000), Road to Perdition (2002) și Cloud Atlas (2012); și dramele biografice Saving Mr. Banks (2013), Captain Phillips (2013), Sully (2016) și A Beautiful Day in the Neighborhood (2019). A aparut și ca personaj principal in serialul de film Robert Langdon si l-a exprimat pe seriful Woody in serialul de film Toy Story (1995-2019).

Tom Hanks a primit Premiul Stanley Kubrick Britannia pentru excelenta in film de la Academia Britanica de Arte de Film si Televiziune in 2004. Zece ani mai tarziu a obtinut Premiul onorific al Centrului Kennedy, iar in 2016, Medalia prezidentiala a Libertatii, din mainile fostului presedinte american, Barack Obama. Franta l-a onorat, la randul ei, cu Legiunea de Onoare.

In prezent se afla la cea de a doua casatorie, cea cu actrita Rita Wilson, alaturi de care a trecut, printre altele, in izolare si carantina in Australia, dupa ce ambii s-au imbolnavit de COVID-19.

Tom Hanks, asa cum ni s-a intiparit in memorie celor mai multi dintre noi, fanii sai
Pandemia de COVID-19 i-a blocat lui Tom Hanks si cea mai recenta pelicula regizata, Greyhound, un film despre marile batalii navale purtate de americani in cel de-Al Doilea Razboi Mondial
Spread the love
Share: