Se apropie de sfarsit un alt sezon de premii in cinematografia mondiala. Cei din domeniu freamata inaintea ultimului mare show, Gala Oscar, ce va fi difuzata duminica noaptea. Anul acesta eu una nu prea am avut vreun favorit, niciunul dintre cei nominalizati nu a reusit sa ma faca sa raman in minte cu vreunul dintre filme sau roluri. Am vazut, am notat si am trecut mai departe. Poate ca e cu adevarat unul dintre cei mai slabi ani ai industriei marelui ecran sau poate doar eu am ramas cu aceasta impresie. Si cred ca exact acest sentiment contradictoriu m-a tinut din a scrie mai devreme despre laudatii anului.

Asa ca azi, joi fiind, voi incerca sa astern cate ceva despre principalele categorii, sa va mai dau timp sa recuperati din vizionari sau sa va definitivati parerea inaintea marelui final de an cinematografic.

Pe lista celor mai bune filme se afla Roma, BlacKkKlansman, The Favourite, Black Panther, Green Book, A star is born si Vice.

Cu cate 10 nominalizari fiecare, The Favourite si Roma sunt de departe favorite, dar daca Academia se tine de surprize asa cum s-a intamplat in istoria foarte apropiata cu Moonlight, atunci ne putem trezi ca Bohemian Rhapsody sau oricare dintre celelalte au sanse cu adevarat sa devina cea mai buna pelicula. Unde mai punem ca daca Bohemian Rhapsody a obtinut Golden Globes pentru cel mai bun film, cine stie ce se poate intampla si duminica noaptea?

Categoriile celui mai bun regizor, celei mai bune actrite si a celui mai bun actor sunt in situatia  de a nu avea un favorit clar, doar cateva detalii ar putea sa faca diferenta.

Daca e sa scriu cateva cuvinte despre Roma pur si simplu nu stiu unde sa ma situez. E o pelicula alb-negru, lucru ce place tare mult Acadamiei. Are acea tenta de film de arta care iarasi e un pont sigur la votantii din Academie. Cam asa s-a petrecut cu Moolight si sigur va amintiti si de Birdman. Ai zice ca e un Oscar sigur si numai pentru ca are nominalizari la cinematografie sau regizor. Insa, si aici vad eu un mare insa, e de-a dreptul plictisitor. Nu aruncati inca cu nimic in mine, admit e foarte bine realizat si arata bine cap-coada., dar a fost un chin pentru mine sa ajung la final. Ritmul a fost de-a dreptul incet. Netflix si-a mai asezat niste lauri cu acest film, dar tot nu cred ca e un film pentru marele ecran. Stau si ma gandesc dupa cat timp te-ai ridica de pe scaun si ai parasi sala.

Roma, marele succes netflix.
sursa foto indiewire

Black Panther, orice mi-ati zice despre aceasta pelicula, eu tot pe a mea o voi tine. Nu cred ca filmele cu super eroi sunt filme de Oscar. De acord, din intreaga serie a celor de la Marvel, Black Panther iese in evidenta prin impactul social pe care l-a avut. Da, de acord, a tratat foarte bine subiecte aprige ca prejudecatiile si rasismul. Dar chiar nu pot sa mi-l imaginez obtinand statueta de aur.

Lumea Marvel in lupta pentru Oscar

Green Book e pentru mine din categoria “ok! si acum ce urmeaza?”. Curge frumos, e putin sofisticat si are un bun sens al umorului. Ai zice ca are un avans in fata filmului Roma pentru simplu fapt ca are o nominalizare la editare, ceea ce ii mai creste din sanse. Interpretarile protagonistilor sunt bune, dar parca previzibile. Si apoi de-a lungul anului au aparut tot felul de controverse in jurul lui. De acum celebrul interviu al lui Viggo Mortesen in care ii scapa cuvantul cu „N”, ceva articole din anii ’90 ce il pomeneau pe regizorul Peter Farrelly nu in situatii foarte ok, au urmat apoi tot din tabara lor, ceva afirmati islamofobe aparute in spatiul twitter. Poate a fost campania PR gandita astfel, poate tocmai campania PR nu a fost reusita. Nu stiu ce sa zic. Green Book a castigat totusi la Festivalul International de Film de la Toronto distinctia din partea publicului, iar asta il tine in fata.

Anul acesta s-a vorbit mult despre Green Book

A star is born e ceea ce as numi “de-a dreptul in plus”. Pur si simplu la a patra ecranizare filmul acesta nu a avut nimic  nou de spus. Am scris deja de ce nu mi-a placut pelicula. Nu vreau sa revin la aceste amanunte. Poate doar sa notez ca nu a avut nominalizare la regie si ca pare sigur castigator pentru celebra melodie Shallow.

O noua ecranizare fara prea multe de spus

Vice. Nu aveti idee cu cate sperante m-am asezat sa urmaresc aceasta satira. A impartit criticii in mai multe tabere. Mi-a reamintit de ce l-as strange de gat pe Dick Cheney, dar am ramas doar cu aceste ganduri. Nimic altceva.

Christian Bale de nerecunoscut in Vice.
sursa foto variety

Bohemian Rhapsody. Ok, desi a avut randurile lui de lauda inclusiv la noi pe blog, nu vad nimic din ce l-a propulsat asa de tare in randul celor mai bune filme ale anului. Cred ca nici macar nu am reusit sa raman cu ceva de genul cele mai bune momente ale filmului. Consider ca singura aparitie de retinut este cea a lui Rami Malek cu a lui asemanare izbitoare cu Freddie Mercury. Dar asta nu motiveaza o statueta Oscar pentru cel mai bun film.


Rami Malek cu a lui asemanare izbitoare cu Freddie Mercury.

Am lasat intentionat spre final The Favourite si realizarea lui Spike Lee, pelicula BlacKkKlansman.

The Favourite e placut de la inceput la sfarsit. A venit un grec,Yorgos Lanthimos, si a aranjat un film despre un personaj istoric britanic oarecum controversat. A iesit un produs cu umor, cu o poveste de dragoste si sex. Cam ceea ce se cere in aceste zile. Roma i-a suflat pemiul pentru cel mai bun film la BAFTA, dar deja cele doua Academii nu mai sunt pe aceeasi lungime de unda de cativa ani. Anul trecut am tinut pumnii stransi cat am putut de tare pentru Three Bilboards Outside Ebbing Missouri – castigator la BAFTA-, dar a trebuit sa accept The Shape of Water ca mare castigator de Oscar.

Suverana britanica protagonista a unui film de Oscar
sursa foto morning bulletin

In final chiar trebuie sa scriu cateva randuri despre BlacKkKlansman. Spike Lee ar putea scrie un roman despre multele dati in i-a fost negat succesul de catre Academia americana asa ca ar parea ca acum e momentul lui de triumf. A reusit sa creioneze un film cu un puternic mesaj social, e bine conturat, e bine scris si turnat. Iar daca nu e putin soare afara, cand iesi din sala de cinema chiar iti lasa senzatia ca in lumea asta lucrurile nu prea mai au sanse sa se schimbe in bine, ceea ce il tine in categoria “extrem de actualitate”. Nu pare in niciun fel in primii 5 favoriti la titlu, dar credeti-ma daca doar putin din controversele ce ii inconjoara pe ceilalti conteaza, atunci pelicula lui Lee vine puternic din spate cu sanse la coronita.

BlacKkKlansman ii poate aduce Oscar lui Spike Lee

In rest, nu am prea mari asteptari de la aceasta Gala. A fost atat de multa nebunie in jurul ei, de la lipsa unei gazde pana la circul cu decizia, retrasa ulterior, de a inmana statuetele pentru 4 dintre categorii, in pauza publicitara. Asa ca valul s-a format si pur si simplu voi astepta sa vad unde loveste.

Ne „reauzim” mai tarziu cu ganduri despre nominalizatii la regie si actorie.

Spread the love
Share: