Asa cum toti stim deja Netflix a devenit un fel de punga mare cu oxigen curat fara de care nu mai putem trai; admit ca si eu am un cont si tot timpul il testez ca sa vad daca merita. Asadar in week-end am incercat sa caut un film asa numit de noi toti de “sfarsit de saptamana”.
Si ce sa vezi, cautand comedii, am dat peste acest titlu interesant: “Bienvenue a Marly- Gomont” sau “The African Doctor” si am zis : “hai sa il vedem!”.
Este o comedie frantuzeasca si cum majoritatea dintre noi ne uitam mai tot timpul la filme in limba engleza am zis ca merita sa incerc o vizionare nu doar in alta limba, dar si cu un alt stil de realizare.
Sincer va spun ca am descoperit de-a lungul timpului ca filmele/comediile frantuzesti sunt mult mai comice decat altele de agelasi gen care ruleaza pe marile ecrane asa ca acelasi lucru s-a intamplat si cu aceasta comedie ce m-a surprins intr-un mod foarte placut.
Aici avem parte de o poveste mai actuala ca niciodata. O localitate rurala fara medic, ce nu gaseste pe nimeni care sa ocupe acest loc.
Ei bine, intamplarile sunt conturate in anii ’70 in jurul doctorului Seyolo Zantoko si a familiei lui ajunsi in acest sat. Nimic deosebit pana acum, doar ca aceasta familie e total diferita fata de cei din sat prin simplul fapt ca sunt negri.
Deja din prima parte a filmului ne dam seama ca exista niste discrepante intre locul original, si anume Zair (Republica Democrata Congo) unde au avut o viata decenta si unde doctorul ar fi avut sansa de a fi medicul privat al presedintelui tarii, dar a refuzat – si acest sat din regiunea Nord-Pas-De-Calais-Picardie, unde trece prin multe incercari pana cand ajunge sa fie integrat in comunitate. Ba chiar pana ajunge sa primeasca cetatenia de francez, cea la care visa medicul nostru.
Asadar porneste un intreg tavalug de intamplari ca doar francezii erau nationalisti si in anii ’70, ca sa nu mai vorbim de mediul rural, in regiunea Nord-Pas-De-Calais-Picardie unde nu vazusera niciun om de culoare.
Ei bine ca in orice poveste se gaseste unul mai destupat la minte care nu apleaca urechea la ceea ce zic altii si care vede in Seyolo Zantoko un viitor si o bunatate de nedescris.
Satenii ezita sa mearga la consultatie la cabinet si evita orice legatura cu familia medicului.
Doctorul isi da seama ca ceva nu e chiar in regula si incearca sa afle ce ar putea face pentru a nu fi evitati de cei din jur.
Afla ca “ paharul de vorba” de la carciuma din sat e primul tratament pe care trebuie sa il aplice locuitorilor care devin ca prin minune mai docili si mai interesati de el.
Incet-incet incep sa se cunoasca unii pe altii si sa prinda incredere in el asa ca ajunge sa aiba primii pacienti la cabinet. Acest lucru nu inseamna ca renunta la scepticismul prin care vad calitatiile lui de doctor.
Insa in Ajunul Craciunului sotia unuia dintre ei este pe cale sa nasca si trebuie sa o ajute. Femeia refuza din rasputeri pana in ultima clipa sa fie ajutata de un “negru”, dar realizeaza ca fara ajutorul lui nu s-ar fi descurcat. Culmea e ca din acel moment doctorul Seyolo Zantoko si familia lui trec iar printr-o serie de intamplari tragi-comice ce ar putea sa faca sa fie acceptati si integrati in comunitate.
Eu va mai dau un mic pont, aceasta comedie este realizata dupa un fapt real si desi ar mai fi multe de evidentiat din acest film simpatic va invit sa-l vizionati si sa descoperiti cum a fost exprimat in pelicula finalul neasteptat al povestirii lui Zantoko.
Pe curand.