“Va spun ca jiltul meu a fost jilt de regi. Nimeni nu-mi va succeda. Si n-ar trebui sa-mi succeada decat un rege”.  Asa rostea Elisabeta I si uite asa Steve Berry ne propune din nou in Enigma Reginei ce stie el sa faca mai bine, sa combine istoria cu prezentul. Nu rateaza nici de aceasta data cu stilul lui “ce-ar fi fost daca”.

Daca iti place istoria, daca te gandesti cum s-ar fi schimbat lumea in cazul in care unele evenimente sau personaje nu ar fi existat e numai bine sa te asezi si sa il citesti pe american.

Faptele istorice sunt si de aceasta data nucleul acestui roman thriller si bineinteles avem parte si aici de aventurile lui Cotton Malone, personajul principal din majoritatea scrierilor sale.

Cotton Malone, in aparenta un tip simplu, banal, este de fapt un fost agent al departamentului de justitie american; are un anticariat in Copenhaga si se pregateste de o vacanta cu fiul sau, Garry. Bineinteles ca e o vacanta ce se vesteste a fi una tensionata si plina de aventura.

Actiunea romanului se petrece pe doua planuri, in cele patru parti ale carti. Primul, pe placul iubitorilor de povesti istorice, are in centrul actiunii enigma reprezentata de regina Elisabeta, regina Fecioara, ultimul monarh ce a domnit peste Regatul Marii Britanii si al Irlandei de nord, iar al doilea plan priveste sentimentele interioare ale lui Garry Malone de cand afla ca prin venele sale nu curge sange de Malone.

Regina Elisabeta I

Intrebarea este, ce poate fi atat de captivant la un alt roman care vorbeste despre ultimul monarh din Dinastia Tudorilor? Ei bine vine Steve Berry si ne tranteste o situatie necitita pe nicaieri, cel putin nu de mine. Fiti atenti aici… Elisabeta I, Icoana Evului Mediu englez, sub faldurile rochiilor majestuoase, sub machiajul perfect si stratul gros de pudra alba ascundea de fapt…. un barbat. Acest lucru face ca toate documentele semnate vreodata de regina sa devina nule. Consecintele ar fi, ca toate pamanturile pe care aceasta le-a oferit colonistilor englezi din Irlanda sa trebuiasca a fi returnate proprietarilor lor de drept, iar asta ar duce bineinteles la iscarea unui razboi civil.

De unde pana unde Elisabeta I egal barbat? Pai Steve Berry si-a luat libertatea de a specula pe tema unei legende care circula de sute de ani in Bisley, Gloucestershire, acolo unde a crescut cea care avea sa ramana in istorie ca patroana Erei de Aur a Marii Britanii.

Potrivit legendei, micuta Elizabeth ar fi murit la varsta de 12-13 ani, dar guvernanta ei temandu-se foarte mult de reactia regelui, a hotarat sa o ingroape pe ascuns si a inlocuit-o cu un baietel din sat.

Cum se leaga toate acestea cu planul povestirii din zilele noastre? Foarte simplu, toti ne-am fi gandit la asta, nu-i asa? Pai secretele ies la iveala atunci cand Scotia decide sa elibereze un terorist. Tipul asta atentase la unul din zborurile companiei aeriene PanAm in anul 1980; au murit o multime de oameni, scotieni, englezi si americani deopotriva.

Acest fapt odata ajuns public va submina puterea Americii si a aliatilor acesteia.

Ca in orice thriller ce se respecta, se pune si aici la cale o operatiune de interventie a baietilor buni. Autorul nostru o numeste King’s Deception, scopul acesteia este aflarea unor secrete bine pazite ale Marii Britanii fapt ce ar face guvernul englez sa fie nevoit sa opreasca iesirea criminalului din inchisoare.

Normal ca lucrurile se complica atunci cand agentii organizatiilor CIA si M16 se intalnesc, iar in mijlocul lor sunt prinsi Cotton si fiul sau. Cum ajunge Malone in tumultul evenimentelor? Pai ii facuse un favor fostei lui sefe, Stephanie, escortase un baiat pana pe un aeroport din Anglia.

Nu va zic mai multe. Ca orice scenariu de film american ce are la baza o astfel de carte, pe tot parcursul lecturarii ei ma tot gandeam ce actori de la Hollywood ar interpreta diversele roluri propuse de Enigma Reginei. Sincer asta inseamna ca nu am lasat usor cartea din mana, ca ce ar fi fost mai bun sa fac cand prin fata ochilor mi se impleteau atatea, o poveste de spionaj, dragostea si devotamentului unui tata, servicii secrete care apara secrete cu orice pret, si nu in ultimul rand o noua speculatie asupra temei monarhiei britanice.

Numai bun de evadat din cotidian….sau nu? Incercati si voi romanul si poate ajungem sa dezbatem pe tema lui. Cine stie?

Spread the love
Share: