De ani intregi, ba chiar de decenii, Austria s-a luptat si continua sa se lupte cu un „ou extrem de fierbinte”: ce facem cu casa natala a lui Hitler?Personajul de numele caruia se leaga cel de-Al Doilea Razboi Mondial, un Holocaust la adresa evreilor si tiganilor, soldat cu circa 10 milioane de victime, si moartea altor circa 50 de milioane de civili.

Din exterior, nimic nu atrage in mod special atentia

Casa galbena cu trei etaje de pe „Salzburger Vorstadt”, se afla in oraselul Branau am Inn. Oraselul are doar 20.000 de suflete si este situat in apropierea granitei cu landul german al Bavariei. Casa nu mai e locuita din 2011! Vopseaua sa de culoare pastel a vazut si zile mai bune, ferestrele sunt fara perdele, iar numarul strazii, de negasit.

De-a lungul timpurilor, casa cu pricina a avut diverse intrebuintari. A fost cand scoala, cand banca, cand centru pentru persoane cu dizabilitati. Unii au sugerat transformarea cladirii intr-un muzeu sau intr-un loc de conferinte internationale dedicate pacii. Altii au cerut insistent demolarea sa in intregime.

Dupa un proces prelungit de expropiere a casei, Guvernul Austriei a pus capat tuturor speculatiilor.

Casa cu pricina, cea in care Adolf Hitler a vazut lumina zilei la 20 aprilie 1889, va fi renovata si transformata in sectie de politie. Asta ar trebui sa se intample pana la inceputul anului 2023.

La inceputul acestei veri, ministerul austriac de interne a lansat proiectul arhitectural castigator al sitului. Oficialii au sugerat, de asemenea, ca piatra memoriala din fata casei, care a fost instalata in 1989 ca un avertisment cu privire la pericolele fascismului, sa fie mutata in Capitala, la Viena, sau in alta parte.

Totul pentru „a neutraliza” istoria si simbolismului podus de casa natala a lui Hitler, au spus oficialii. Incearca astfel sa impiedice ca pe viitor ea sa serveasca drept loc de pelerinaj neo-nazistilor.

Decizia i-a cam suparat pe localnici

Site-ul politico.eu informeaza insa ca mai degraba decat sa aduca mult asteptatul sentiment de liniste in oras, ultimele evolutii, in special eventuala indepartare a pietrei memoriale, pe care consiliul orasului a votat-o deja, i-a cam suparat pe localnici. Acestia nu par deloc incantati cu ideea ca politia sa se mute in acea casa. Dupa cum mai cred si ca minimizarea istoriei casei este tot o alegere gresita.

„Casa natala a lui Hitler este in mod evident un simbol pentru tot ceea ce este legat de Hitler”, spune Ruth Wodak, expert in retorica de extrema dreapta la Universitatea din Viena. „Daca schimbi asta, a adaugat ea, trebuie s-o faci intr-un mod care ii poate face pe oameni constienti de ceea ce este si a fost, ce simbolizeaza, de ce a devenit acel simbol”.

Pe de alta parte, efortul guvernului austriac de a „neutraliza” memoria casei natale a lui Hitler ridica intrebari dificile cu privire la cat de mult a contat ea pentru trecutul tarii.

Timp de decenii dupa incheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, pozitia oficiala a Austriei a fost aceea conform careia ar fi fost chiar ea prima victima a regimului nazist. Un punct de vedere care ignora faptul ca multi austrieci au intampinat cu bucurie in epoca Reichul german. S-au inrolat cu usurinta in Wehrmacht sau in alte corpuri de armata.

In ultimii ani Viena si-a mai nuantat pozitia.

Si-a recunoscut rolul jucat in crimele naziste si incearca sa construiasca o cultura a memoriei mult mai cuprinzatoare. Dezbaterile contradictorii continua sa apara si astazi. De la o mana de scandaluri recente care implica culegeri de cantece neo-naziste la aparitia unor fraternitati de extrema dreapta. A aparut chiar un nou scandal in Braunau asupra unui poem „profund rasist” care compara anumiti oameni cu sobolanii.

Acesta poate fi, macar in parte, motivul pentru care propunerea de daramare a casei natale a lui Hitler, venita in 2016 , a fost in cele din urma abandonata. Criticii ei au spus ca demolarea va trimite un mesaj gresit cu privire la disponibilitatea Austriei de a-si citi si interpreta propria istorie.

Pentru Braunau am Inn, relatia cu Hitler este inca una speciala.

Desi casa este in mod clar legata de viata fostului lider nazist, ea nu are nicio alta legatura cu regimul sau. Ori direct cu crimele pe care acesta le-a planificat si le-a si comis. Pe cand Hitler avea doar trei ani, familia lui s-a mutat din Braunau. Practic de oras nu a mai fost niciodata interesat in mod deosebit, pana la finele vietii sale, survenita in aprilie 1945.

Soarta ideala pentru casa galbena din Braunau este inca cautata.

Planul Guvernului pentru casa este „bine intentionat”, spune Florian Kotanko, fost profesor de istorie si director al liceului local. El adauga, „Trebuie sa aratam undeva ce s-a intamplat de fapt in acea casa si ce fel de relatie exista sau mai poate exista intre Hitler si Braunau am Inn si intre Braunau am Inn si Hitler”.

„Daca decizia ar fi fost a oamenilor din Braunau, politia nu ar avea ce sa caute in acea casa”, crede la randul sau Hubert Esterbauer, viceprimar al orasului. El face parte dintr-un partid de extrema dreapta, Partidul Libertatii. Esterbauer este el insusi fost politist.

Altii sunt mai putin preocupati de utilizarea specifica. Ei sunt mai degraba interesati in rezolvarea problemei cu casa natala a lui Hitler. Astfel incat Braunau am Inn sa poata merge mai departe. Insa nimeni nu pare a detine solutia ideala, cel putin in momentul de fata.

Casa in care Hitler a trait pana la trei ani si piatra memoriala ce aminteste despre trecerea fostului dictator nazist prin acele locuri
Spread the love
Share: