Sir Sean Connery a implinit marti, 25 august, 90 de ani. Primii 90 de ani, cum ar spune cu umorul sau caracteristic.

Ziua innobilarii lui Sean Connery de catre actualul monarh britanic

Recent, chiar inaintea acestei date aniversare, Sean Connery a fost votat, de catre specialisti britanici din lumea filmului,  drept cel mai inspirat interpret din toti cei care au jucat in seria „James Bond”. Altfel spus, cel mai cel „Bond. James Bond” dintre toti cei ce i-au dat viata personajului imaginat de Ian Lancaster Fleming, la mijlocul secolului trecut. Un agent secret britanic numit si „Agentul 007”.

Extrem de carismaticul actor scotian a avut o viata agitata, in care a a cunoscut si binele, si raul, si valoarea banilor, dar si saracia. Iata cele mai importante zece evenimente ale vietii sale, asa cum le-a vazut presa britanica, in preajma zilei sale de nastere.

1. A fost ridicat in anul 2000 la rangul de cavaler al Imperiului britanic de actuala regina, Elisabeta a II-a, pentru servicii de drama (cum numesc englezii cea de a saptea arta). A fost insa mai intai nevoie de doua incercari anterioare de a-l face innobila pe „Sir Sean Connery”, ambele respinse de guvernul britanic.

Potrivit BBC, incercarile de a conferi gradul de cavaler lui Connery, din 1997 si 1998, au fost blocate din cauza sprijinului sau foarte vocal pentru Partidul National Scotian, care pleda si pledeaza si azi pentru o Scotie independentă, care sa traiasca in afara Regatului Unit. Connery a fost intotdeauna enorm de mandru de originile sale scotiane. Ziua in care a fost ridicat la rangul de cavaler a fost descrisa ca fiind „una dintre cele mai mandre zile din viața mea”, dar si o „mare onoare pentru Scotia”.


2. La inceputul carierei sale, i s-a recomandat sa-si pastreze accentul scotian distinctiv, dar Sean Connery a refuzat cu intelepciune. Primul sau rol a fost acela al unui banal boxer. Multi dintre regizorii din primii sai ani de cariera spun si astazi ca nu l-au pretuit pe cat ar fi meritat, fiind practic redescoperit peste ani. Poate, putin cam tarziu!

3. A practicat culturismul profesionist. Mai mult, Connery a concurat in celebrul Mr. Universe din 1950, reusind sa ajunga pana in fazele superioare ale concursului. Nu s-a dezis niciodata de aceasta latura mai putin cunoscuta a vietii sale.  


4. A lucrat ca laptar inainte de a deveni celebru. Dar a trecut si prin alte locuri de munca, la fel de onorabile ca si meseria de actor, insa nu la fel de banoase. A fost rand pe rand muncitor, salvamar la o piscina din Edinburgh, a pozat si ca model la Edinburgh College of Art, dar a fost și polizor de sicrie.

In 2011, o pictura nud a lui Connery, realizata de artistul Rab Webster a fost expusa la Halliwell’s House Museum din Selkirk, Scoția. Familia artistului nu a facut prea mult caz despre eveniment, dar nici nu l-a impiedicat. De asemenea, Sean Connery si-a slujit tara ca militar, trei ani, in celebra Marina britanica.

5. Connery ar fi putut fi juca si fotbal profesionist. In 1953, Connery a participat la o selectie pentru celebra Manchester United. Statura lui Connery l-a impresionat pe managerul de atunci al lui Manchester United, Sir Matt Busby, care cautat noi talente și care i-a oferit un contract pe loc. Connery a refuzat insa politicos și peste ani si-a argumentat decizia: „Mi-am dat seama ca as fi putut fi un fotbalist de prima clasa doar pana la 30 de ani. Or, eu aveam deja 23 de ani. Am decis sa devin actor si  s-a dovedit a fi o alegere inspirata”.

6. Discursul sau de acceptare a unicului „Oscar” din cariera a fost delicios de „tern”. „Rabdarea este cu adevarat o virtute”, a spus el in fata publicului ce astepta o veritabila desfasurare de forte. „Dar castigarea acest premiu imi creeaza o anumita dilema, pentru ca initial am decis ca daca voi avea norocul sa-l castig il voi da sotiei mele, care il merita pe deplin. In aceasta seara insa, am descoperit in culise ca valoreaza cincisprezece mii de dolari … iar acum nu mai sunt atat de sigur pe intentiile mele. Cherie, glumesc doar, premiul este al tau”.

Connery a castigat premiul in 1988, pentru cel mai bun actor in rol secundar, pentru interpretarea sa din „Incoruptibilii”, unde da viata unui ofiter de politie american, cu origini irlandeze, din echipa special aleasa sa-l doboare pe celebrul Al Capone. Alaturi de el in film mai joaca Robert de Niro, Kevin Costner, Andy Garcia.

7. Si-a donat intreaga sa remuneratie pentru rolul din „Robin Hood, printul hotilor” din 1991, in scop caritabil. In acest caz i s-au platit 250.000 de dolari americani pentru interpretarea rolului regelui Richard – Inima de Leu, rol ce i-a solicitat doar doua zile de munca.

8. Si-a anuntat oficial pensionarea in 2006. El a mai dezvaluit si amanuntul conform caruia a refuzat sansa de a-l juca pe „Gandalf” in „Stapanul inelelor”, deoarece „nu a inteles rolul”. Din acelasi motiv, a renuntat si la o alta oferta cunoscuta azi, rolul „Arhitectului” din „The Matrix”, rol care s-a dus in cele din urmă la Helmut Bakaitis.

9. Unul dintre marii sai prieteni este Sir Michael Caine. Cu mentiunea publica ca Caine nu va mai juca golf cu el. Explicand de ce, Caine a scris in memoriile sale din 2010, „Un elefant la Hollywood”, urmatoarele: „Sean are un temperament cumplit. Cand a incercat sa ma invete golf a fost atat de enervat de contraperformantele mele incat mi-a luat crosa si a rupt-o in doua”.

10. El apreciaza interpretarea pe care Daniel Craig i-o ofera in prezent rolului lui James Bond, pe care el insusi a deschis-o. Exista insa si un fost coleg care nu-i este pe plac: Roger Moore. Gusturile nu se discuta!

Roger Moore, Pierce Brosnan, Sean Connery si Daniel Craig. Altfel spus, in doar trei cuvinte, „Bond. James Bond” (newsbezzer.com)
„Incoruptibilii”, pelicula ce i-a adus singurul „Oscar” din cariera
Spread the love
Share: