I s-a spus si Bond. James Bond!!!

Cu toate acestea, nu a fost singurul care a purtat acest nume, dupa cum a performat si in multe alte roluri. Cele epice (Regele Arthur, Robin Hood sau Richard Inima de Leu), de celebritate a zilei (precum William Forrester, Guillaume de Baskerville sau Henry Jones), sau de personaj blestemat (Zed in dezastruosul Zardoz, Allan Quatermain in The League of Extraordinary Gentlemen).

Dar, daca dintre toate acestea ar fi sa ramana doar unul, atunci acela ar fi primul sau rol major: James Bond, Agentul secret 007 al Serviciului Secret al Majestatii Sale din Anglia, caruia i-a dat viata de nu mai putin de sapte ori.

Sean Connery, „primul James Bond” din istoria cinematografiei

A murit sambata, 31 octombrie. In preziua in care Biserica Catolica se pregateste sa celebreze, ca-n fiecare an de altfel, Ziua tuturor celor raposati!

Avea 90 de ani, impliniti la finele lui august. Sean Connery s-a nascut la 25 august 1930, la Edinburgh, capitala Scoției. Din acest colt de lume, de care va fi atat de mandru toata viata sa. Nimeni nu va putea uita prea curand cat era de bucuros sa poarte kilt-ul aproape in orice ocazie de bun augur. Chiar si atunci cand a fost innobilat de Regina Elisabeta a II-a, in anul 2000. Si-a pastrat imperturbabil accentul caracteristic, chiar si atunci cand juca un personaj de alta nationalitate.

Fiu al unei femei de serviciu si al unui zilier, Sean Connery va tranti repede in nas usa scolii. A incercat diverse meserii: laptar, zidar, model pentru studentii Scolii de Arte Frumoase, vanzator de masina de mana a doua, salvamar. Nu a ezitat nici macar atunci cand a avut profesia exotica de lustruitor de sicriu.

Dupa efectuarea stagiului militar in Marina regala britanica, timp de trei ani, a cochetat cu fotbalul, dar si cu culturismul. In 1950 se spune ca ar fi fost doar la trei pasi de podiumul celebrei intreceri Mr. Univers.

A abandonat si o posibila cariera fotbalistica la Manchester United pentru cinematografie, o iubire destul de tarzie, dar atat de convingatoare. Si de binecuvantata, pentru el, si pentru noi.

Adio, James Bond!

Sean Connery, asa cum a ramas in memoria atator generatii
Anuntul disparitiei lui Sean Connery la BBC, sambata, la orele pranzului
Spread the love
Share: