Este sau nu actuala pandemie un „ucigas al dragostei”? Iata intrebarea care a stat si sta inca pe buzele multor semeni. Fie ca sunt sociologi, psihologi, medici chiar, raspunsul lor pare ca evita in cele din urma o blamare generala a coronavirusului care ne-a schimbat mai tuturor vietile.

Chiar daca multi dintre noi, mai tineri sau mai in varsta, putem afirma sau chiar demonstra ca vietile noastre amoroase au avut de suferit in ultimul an, ca „elixirul amorului” a fost inchis, ba de-a dreptul in rapit si inchis intr-o sticluta speciala prêt de luni bune, pentru altii toate barierele distantarii sociale parca nici nu au existat.

Ei se pot lauda astazi ca au reușit sa cunoasca pe cineva.

Parca ar fi eroii principali ai unor célèbre carti de amor… Uneori, putina invidie parca nu strica, totusi!

Dar, intre doua sau mai multe perioade cu carantina aproape totala, fara putinta de a iesi din propria casa, fara baruri si cinematografe deschise, deci cu sanse zero „de a agata pe cineva” ca pe vremuri închise, cum au putut experimentat aceste noi cupluri sansa lui Cupidon? 

Cum au reusit sa treaca, la inceputul relatiei lor, private de toate acele „ritualuri” normale pe care le stim cu totii?

Fara cea dintai invitatie la un restaurant, fara prima seara cu prietenii celuilalt, fara primul weekend impreuna, la munte sau la mare?!

Amorul nu tine niciodata cont de piedici si obstacole, de la Adam si Eva, incoace, fiti mereu siguri de asta!

Ei bine, se pare ca s-a descoperit un „vaccin” si in aceasta directie: „discutam – mult – si ne cunoaștem mai bine inainte de a ne vedea, de a sta fata catre fata”.

Din cele aproximativ 300 de marturii colectate pe acest subiect de cei de la cotidianul francez  „Le Monde”, pare-se ca majoritatea cuplurilor s-au gasit sau regasit in aplicatiile de intalniri pe internet.

„Am fi petrecut atat de mult timp vorbind in circumstante normale?” Cu siguranță, nu”, e de parere Camille, unul dintre cei atinsi de magia iubirii in vreme de COVID.

In plus, schimburile de cuvinte sunt percepute ca fiind „mai reale”, „mai profunde”, lucru aproape de neinteles pentru cei ce nu au experimentat inca noua „reteta” a dragostei.

Sofiane, o pariziana de 32 de ani, ne ofera detaliile necesare.

„Ne-am trimis reciproc un miliard de mesaje în timpul primei perioade de carantina generala. Destul de repede, am abordat subiecte serioase, cum ar fi dorinta noastra de a ne muta la tara, relatiile noastre de familie etc. Dintr-o data, atunci cand ne-am putut vedea, am scapat de faza in care ambii <avem o bautura in fata, intr-un bar, dar amandoi suntem la fel de jenati >, care este un fel de trecere obligatorie printr-un ritual ce pare azi putin exagerat, codificat si categoric depasit”.

Pe de alta parte, exista psihologi care sustin ca in timpul primelor intalniri, exista „un fel de tabu, de interdictie sociala foarte puternic intrata in ADN-ul comun care nu ne permite sa ne laudam calitatile, desi sunt cazuri in care se aplica exceptia.

Mai degraba preferam <neutralitatea>, ba de-a dreptul ne ascundem in carapacea noastra. Sau, preferam sa ne suprapunem un personaj pe placul nostru, un alt eu, foarte atent sa nu-si arate imediat defectele si nici vulnerabilitatea”.

Potrivit specialistilor, contextul complicat al sanatatii sociale si al izolarii fortate i-a facut pe multi oameni „sa caute mai mult sensul unor intalniri, sa se angajeze mai intim, mai profund si sa creeze o conexiune emotionala mai puternica si autentica, care s-a dovedit de fiecare data, cheia cea mai potrivita pentru a incepe o relatie serioasa”. Chiar si  in vreme de COVID!

Spread the love
Share: