Sa nu cumva sa ziceti ca nu v-am spus de la inceput…. Randurile aceastea nu sunt despre un film ce ruleaza in mod normal la noi si nici nu este un film ce ar avea pretentii la galeria marilor realizari cinematografice … si totusi este o pelicula ce merita atentia tuturor. Asadar despre “Anything” ce ii are in distributie pe John Carroll Lynch, Matt Bomer si Maura Tierney in regia lui Timothy McNeil.

Am urmarit realizarea acestui film sa ii spun asa chiar de la primele semne de viata ale lui, astfel ca am urmarit si ceea ce s-a intamplat atunci cand s-a anuntat ca Matt Bomer va interpreta rolul unei femei trans – o mare parte din comunitatea LGBT a sarit ca arsa… Jared Leto, Eddie Redmayne ca multi alti domni-actori au trecut deja prin astfel de roluri, le-au adus la viata, asa ca reactiile vehemente au fost cele care au afirmat ca ar fi timpul ca o actrita trans, adesea limitata doar la roluri secundare, sa aiba o sansa intr-un rol important. Mai mult decat atat s-a afirmat ca alegerea permanenta a barbatilor pentru astfel de parti alimenteaza conceptia gresita cum ca femeile trans sunt doar niste baieti care se joaca in rochie – iar aceasta linie de gandire poate conduce doar spre masuri discriminatorii fata de o minoritate  de orice fel ar fi aceasta. Nu voi nega niciodata ca acestea nu sunt argumente puternice, iar industria cinematografica trebuie impinsa nu doar spre a fi cu adevarat inclusiva si atenta in ceea ce prezinta, dar si in modul in care ea reprezinta.

Eu as zice insa ca exista si pericolul ca un accent unic pe incluziune si autenticitate – ideea ca doar anumiti oameni sunt calificati sa spuna anumite povestiri sau sa joace anumite personaje – ar putea sa elimine instrumente importante din arsenalul unui artist – empatia si imaginatia, dar cred ca afirmatia mea este de departe subiectul unei alte dezbateri., chiar alta controversa.

Asadar acum aveti fondul si motivul pentru care v-am zis de la inceput ca este vorba de un altfel de film vizionat pe la noi…..  In ceea ce ma priveste cand am decis in final sa vad aceasta pelicula am pornit de la principiul ca iubirea adevarata cucereste orice.. …asa ca fie esti dintre aceia care cred in aceasta afirmatie, fie esti din categoria scepticilor. Cei care credeti veti gasi o validare plina de speranta in aceasta poveste despre originile romantice ale unui cuplu neobisnuit. Scepticii vor ramane cu sentimentul ca filmul se termina acolo unde ar trebui sa inceapa.

Matt Bomer a suportat un adevarat taifun dupa ce s-a anuntat ca o va interpreta pe Freda in Anything

John Carroll Lynch este magnific in orice atinge in cariera lui, are acel ceva ce ofera credibilitate si umanitate oricarei interpretari, indiferent cat de mica. Timothy McNeil ii ofera rolul principal in aceasta drama romantica. Early este un vaduv din Mississippi; el incearca sa isi revina dupa moartea subita a sotiei lui intr-un accident de masina. Dupa o incercare de sinucidere se muta la Los Angeles pentru a fi mai aproape de sora lui super protectiva, dar bine intentionata (Maura Tierney) si de familia acesteia. Early isi gaseste in curand un apartament propriu si este in acelasi timp intimidat si fermecat de vecinii sai din Hollywood – mai ales de Freda (Matt Bomer), o lucratoare sexuala transgender.

Din seara in care Freda ii bate la usa pentru a-i cere o cana de zahar asistam la consolidarea treptata a unei prietenii – desi acest gentleman din Sud si o femeie trans par sa aiba mai multe diferente decat ceva in comun. Dar Early descopera repede ca Freda este cineva de care sa aiba grija si in acelasi timp cineva care poate sa aiba grija de el. Si uite asa brusc Anything devine o poveste de dragoste.

Anything cu Matt Bomer si John Carroll Lynch

Aceasta relatia implica confruntarea cu singuratatea si tristetea lor, cu lupta impotriva problemelor legate de abuzul de substante halucinogene, dar si cu lupta interioara provocata de confuzia si nelinistea ascunsa, dar mereu prezenta, provocata in mod natural de faptul ca Freda nu este o femeie ca oricare alta.

Nici Early si nici Freda nu sunt niste stereotipuri. Amandoi ne aduc inca o data in fata intolerantei intr-un al treilea act al peliculei, o cina in familie, iar reactia surorii lui Early arunca spre necunoscut o poveste posibil fericita pentru cele doua personaje.

De-a lungul intregului film Matt Bomer ofera o interpretare plina de caldura si delicatete. Mai degraba decat sa o joace pe Freda ca pe o forta a naturii sau ca pe o colectie de manierisme – moduri implicit tipic actorilor care joaca femei trans – Bomer o face pe deplin dimensionala cateodata imprevizibila reactionand la impulsuri, iar altadata defensiva si delicata. Merita sa remarc faptul ca producatorul asociat Kyle K. Steele, o femeie transgender, a fost consultant personal al lui Bomer in timpul filmarilor.

Si uite asa ne intoarcem la punctul de plecare al acestor randuri…ar trebui sa existe o mai mare diversitate la Hollywood? Ar trebui sa existe mai multe actrite transgender selectate pentru roluri tras….? Cu siguranta da, dar pana atunci va invit sa acordati o sansa unui film ce a facut exact ce trebuie sa faca orice productie buna…sa starneasca discutii… si va mai invit sa apreciati indrazneala prin care Anything spune ceea ce are de spus ….. o poveste de dragoste intre doi oameni….

Pe curand…

P.S. Va provoc sa gasiti acest film lasandu-va cu trailerul oficial.

Spread the love
Share: