Atunci cand citeam cronicile piesei jucata pe Broadway tot incercam sa inteleg de ce exista atat de multe motive care au transformat Draga Evan Hansen intr-un fenomen cultural. Apoi creatorii piesei de teatru au avut geniala idee de a scrie o carte ce bineinteles ca a fost deja tradusa si in limba romana si tare ma bucur pentru acest lucru.

Pentru cei care nu stiu Draga Evan Hansen este despre un licean care printr-o neintelegere ajunge sa se prefaca a fi cel mai bun prieten al lui Connor Murphy – un coleg de scoala pe care abia daca il cunostea si care se sinucisese recent. In mod miraculous intregul fir de minciuni mestesugite de Evan sfarseste prin a ajuta familia lui Connor sa se vindece, dar si pe tanarul protagonist al actiunii sa se confrunte cu propriile sale probleme.

Toti pretindem ca ne este tare greu sa ii intelegem pe tinerii din ziua de azi. Recunosc chiar si pe mine care consider ca am o minte foarte deschisa la orice, unele din modurile in care se manifesta acestia in viata de zi cu zi ma uimesc. Asadar neputand sa ajung la New York pentru piesa de teatru am asteptat cu interes sa lecturez cartea aceasta.

Pagini intregi ne vorbesc despre generatia Instagram ai carei membrii mai degraba s-ar lasa picurati cu ceara decat sa stea fata in fata sa poarte o discutie asa ca aceasta carte le va cadea cu tronc si numai datorita faptului ca cele mai multe dintre dialoguri se poarta prin intermediul laptopurilor sau smartphone-urilor.

In acelasi timp Draga Evan Hansen este una dintre cele mai reusite portretizari ale tulburarilor interioare ce ii macina pe adolescenti  – provocarile emotionale din anii de liceu, dar si testele morale pe care trebuie sa le treaca in drumul spre maturizare.

Tachinat la scoala si incapabil sa raspunda in orice discutie fara a-si cere scuze, Evan se izoleaza in propria casa iar pentru a depasi aceasta anxietate sociala el este sfatuit de terapeutul sau sa isi scrie scrisori de incurajare.

Tema cartii ce a rezonat cel mai mult cu mine este aceea ca Evan se simte tot timpul in locul nepotrivit, oarecum invizibil. Indraznesc sa spun ca fiecaruia dintre noi ni s-a parut la un moment dat ca cei din jurul nostru care pretind ca le pasa de noi nu o fac cu adevarat, ca poti pur si simplu sa nu fii personajul principal al propriei vieti, ca pur si simplu doar plutesti deasupra celor pe care ii iubesti.

Personajele din Draga Evan Hansen au probleme reale, de zi cu zi, infrunta probleme de sanatate mintala si fac parte din familii disfunctionale. Aceasta poveste i se poate intampla oricui si exact aceasta este ideea de baza. Niciun personaj din aceasta carte nu este special si nici nu ar trebui sa fie. Aceasta poveste este despre faptul ca de cele mai multe ori absorbiti de propriile probleme nu reusim sa vedem ca ceva nu este in regula cu cel drag, de langa noi.

Nu vreau sa dezvalui mai mult. Imi doresc ca in special cei tineri sa aiba sansa de a lectura aceasta carte pentru ca pana la urma mesajul de baza este acela ca nu suntem singuri, ca pana la urma totul va fi in regula, ca vom gasi acel drum bun spre casa, spre inimile celor dragi.

Romanul a aparut in limba romana la editura Storia Books, colectia Young Adult

Pe curand.

Spread the love
Share: