Atunci cand stii ca urmeaza sa vizionezi un film pe genericul caruia scrie mare Patricia Arquette, Angela Bassett si Felicity Huffman nu poti sa faci altfel decat sa te asezi super confortabil si sa apesi butonul play…. Cam asta au vrut cei de la Netflix sa fac in acest sfarsit de saptamana cu premiera filmului “Otherhood”, tradus in romana ca “Mame si nu numai”, iar eu exact asa m-am conformat…

“Otherhood” ar fi trebuit sa fie lansat in luna aprilie, dar cum deja stim cu totii una dintre protagoniste, Felicity Huffman, este implicata intr-un scandal cam mare, asa ca s-a decis amanarea lui pentru aceasta vara. Asadar se anuntase deja ca este un film despre familie, mai precis modul in care mamele de o anumita varsta se impaca cu terifiantul gand ca odraslele nu mai au nevoie de ele.

Practic asta m-a si atras, dupa foarte mult timp urma sa vizionez un film in care mamele chiar sunt personajele principale si nu au doar rolul de a intregi alti protagonisti, ca nu sunt cum de cele mai multe ori sunt portretizate doar personajele din “lateral” ce sunt acolo doar pentru a sfatui eroinele sau eroii in diverse situatii pentru ca actiunea sa mearga mai departe.

Pe scurt, “Mame si nu numai” urmareste trei femei  – Helen (Felicity Huffman), Gilian (Patricia Arquette) si Carol (Angela Bassett) -,  a caror prietenie s-a consolidat de-a lungul anilor pentru simplul fapt ca fiii lor au crescut fiind cei mai buni prieteni. Viata si-a urmat cursul iar cei trei fii s-au mutat de acasa traind acum in New York, iar mamele lor se simt lasate in urma mai ales de Ziua Mamei cand niciunul dintre cei trei nu suna. Ei bine, in aceasta zi, ele au o traditie anuala de a se reuni pentru a se pune la curent cu ce mai e nou. Doar ca de data aceasta decid ca s-au saturat sa fie uitate de copii, se urca in masina si pornesc din suburbii catre New York pentru a-si surprinde baietii si de aici deja va puteti imagina cam cum decurge aceasta surpriza…

Bun… in acest punct va spun ca si eu stiu deja ca nu trebuie sa am mari asteptari de la filmele Original Netflix, iar “Otherhood” nu trebuie sa fie protejat. Pelicula nu intentioneaza sa fie cel mai distractiv film al anului si sincer, m-am trezit din ce in ce mai neinteresata in actiunea lui cu fiecare minut care trecea. Nu voi spune ca filmul este unul oribil deoarece este plin de intentii bune, doar ca este va rog sa ma credeti un film plat, plin de clisee.

Din punctul de vedere al subiectului totul este previzibil, doar ca am simtit ca scenele si dialogurile purtate nu se leaga intre ele, ca si-a propus sa abordeze mult prea multe teme ce fac totul sa para un amestec fara sens. Stiu de asemenea, ca plasarea comerciala de produse in filme este un lucru ce face ca acestea sa prinda viata, doar ca in cazul “Otherhood” nu este nici macar o actiune subtila si exista momente in care chiar iti distrage atentia. Am avut senzatia ca protagonistii nostri au tot fost trimisi la cumparaturi nu pentru ca asta le-ar defini evolutia in film, ci doar ca sponsorii au cerut asta la scrierea scenariului.

Pentru ca este atat de recent lansat nu pot si nu vreau sa dezvalui mai mult din ceea ce se petrece in el, doar ca publicul tinta se va bucura pe deplin de film, iar mamele din intreaga lume se vor regasi in cele trei doamne. Eu, desi aproape de varsta actritelor, nu sunt cea careia i-a fost destinat filmul, dar pe cei ca mine ar fi trebuit macar sa incerce sa ne impresioneze cumva cu povestea.

M-a atras ideea de explorare a modului in care o femeie trebuie sa isi regandeasca in permanenta viata, in special ca mama, si cred ca asta e ceea ce da totusi forta acestui film. Mai devreme am scris cum sunt putine filme in zilele noastre in care protagonistele sunt chiar mamele si poate doar din acest motiv filmul nu poate fi vazut ca un cliseu in totalitate tocmai pentru ca sunt putine exemplele la care il putem raporta. Ca ii lipseste un final original… da. Ca ar fi putut sa incerce sa fie mai amuzant….da… Daca il voi recomanda… da.. o voi face din simplul motiv ca astfel de filme fac bine sufletului si reusesc sa completeze o seara de sfarsit de saptamana alaturi de savurarea unui pahar de vin sau a unui desert gustos si posibilitatea de a urmari trei mari actrite la lucru intr-o pelicula fara pretentii.

Intrati pe Netflix, uitati-va la acest film, apoi reveniti aici sa imi spuneti parerea voastra.

Pe curand.

Spread the love
Share: