Stiti chestia aia cu fiecare generatie are idolii pe care-i merita?! Si cartile de care are nevoie pentru a-si fauri propria cheie de intelegere a vietii, in general? Ei bine, ultima data cand s-a descoperit ca aceasta regula functioneaza si la noi s-a intamplat in primavara anului de gratie 2015.

La acea data un moldovean oarecare din Suceava a decis sa stranga sub aceleasi coperti cateva randuri ce creasera isterie pe pagina sa de facebook, mai intai. Foarte pe scurt, asa s-a nascut cartea “Suge-o Ramona!”, a lui Andrei Ciobanu. O carte ce s-a tiparit in ceea ce avea sa devina pe plan local si national cel mai mare tiraj al secolului XXI, aflat ce-i drept inca pe la inceput. Dar pentru noi si setea noastra de cultura, unde o medie onorabila a unui tiraj de carte se ridica azi la 2.000 de exemplare, a fost un soc! Iar daca aceeasi cifra trece in dreptul categoriei carti vandute, atunci e clar un bestseller. Andrei Ciobanu a reusit insa mult mai mult cu prima sa carte, “Suge-o Ramona!” (un titlu sa recunoastem de mare impact printre romani, gata sa-si rupa camasa de pe ei pentru ultimul televizor din supermarket, dar care nu calca neam prin librarii de frica “microbului” lecturii!). Pe scurt, cel putin un milion de romani se lauda de patru ani incoace ca au trecut temeinic prin paginile acestei carti…asadar, nu e de mirare ca acest volum a nascut si un film artistic, “Oh, Ramona” (caci ”Suge-o…” e totusi  prea direct pentru obrazurile noastre subtiri!), ce s-a lansat de “Sf. Valentin”, la mijloc de februarie 2019. Iar asteptarile sunt, vor fi fost foarte mari!

Andrei Ciobanu a creat isterie mai intai pe pagina sa de Facebook (sursa foto, evenimente in constanta)

Credeti careva dintre voi ca “Orbitorul” lui Mircea Cartarescu sau “Bunavestire” a lui Nicolae Breban, varianta retiparită dupa caderea comunismului, va atinge vreodata macar jumatate din piscul cucerit de Ramona asta si actul ei, mai mult sau mai putin erotic?! Desigur, nu! Dar dorinta de a citi despre lucruri ascunse, fie de vestimentatia de zi cu zi a fiecarui sex, fie de propriile prejudecati creeaza constant in fiecare generatie dorinta de a pacatui. Iar daca asta se traduce prin a citi, fie primit si un asemenea pacat!

Cert e ca Andrei Ciobanu, care intre timp a mai terminat si un al doilea volum, “Suge-o Andrei!” si care cocheteaza cu ideea de a-si vedea visul perfect scriitoricesc cu ochii fixati intr-o trilogie in care o s-o sugem cu totii, acadeaua, dragilor, acadeaua, mai ales de cand cu schimbarea cursului valutar, e inca pe cai mari!

Acelasi Ciobanu nu a devenit membru al Uniunii Scriitorilor si nici nu are de gand sa faca asta, dar ne-a facut martorii tacuti ai adolescentei sale zbuciumate, pe axa Suceava – Constanta, si ale cuceririlor sale feminine, dintre care s-au impus constiintei comune doua nume, Anemona si Ramona.  Ciobanu se jura ca cele doua intruchipeaza tot atatea zane, romance din popor, frumoase si sensibile, fara a oferi insa si numele lor de botez. Compenseaza  insa aceasta imensa absenta faptul ca imaginatia noastra, greu pusa la incercare in cele 250 de pagini ale cartii, ne va mulțumi pentru provocarile si aventurile, unele teribiliste, prin care va trece pentru a ne tine isonul in lectura.

In final, ce-ar fi de retinut? Ideea dupa care autorul cartii e un mare fan al personajului “Isoscel” din trilogia cinematografica a “Liceenilor”, socul cultural al romanilor din ultimul deceniu de comunism. Apoi, amanuntul dupa care Andrei Ciobanu nu ezita sa faca din propria viata, ba chiar si din propria mama, personaje de marca ale cartii sale. Iar ca scuza foloseste banalul pretext conform caruia daca e sa aiba ceva doza de umor, atunci de la maica-sa i se trage! Ce nu credeti? Atunci retineti: la un moment dat, in carte, isi aduce una din iubite acasa si incep o partida nebuna de sex, iar nu de sah, cu toata recuzita de rigoare. Ce-i spune maica-sa a doua zi? Doar atat: ai mutat cam des tura aia aseara! Pai s-o n-o mananci?! Si pe ma-sa, si pe carte!!!

P.S. Era sa uit ce este cel mai important. Baieti si fete, tot ce conteaza sta in doua mici amanunte, de cand lumea: cate tarate ai totusi in cap si cat de repede stii sa te vinzi, frecandu-ti epiderma de cea a Ramonei, Anemonei, Clarei si a intregului lor neam, atat de invidiat…

Spread the love
Share: