A trebuit sa las cateva zile sa treaca pentru a-mi potoli mintea dupa ce am lecturat romanul “Femeia la 1000 de grade” scris de Hallgrimur Helgason. Va avertizez deja, atunci cand lecturati primele pagini ale cartii nu aveti habar in ce va bagati.

Islandezul a ales vocea Herrei Bjornsson pentru a spune o poveste despre cel mai rau comportament uman injectand o multime de umor negru intr-o lucrare cu o profunzime emotionala uluitoare.

Herra Bjornsson traieste intr-un garaj, e pe moarte si pur si simplu nu isi mai doreste sa petreaca inca un Craciun pe acest pamant. Sufera de emfizem pulmonar de prea mult timp deja, dar nu renunta la savurarea tigarilor nici in ultimele momente de viata. Mai are doar cateva placeri ramase, dar a sta si a-si plange de mila nu se afla printre acestea. Asa ca avand un laptop si acces la internet isi petrece cea mai mare parte a timpului accesand corespondenta apropiatilor, dar si aventurandu-se in relatii la distanta de tot felul, cea mai serioasa dintre acestea fiind cu un culturist australian care crede ca sta de vorba cu Miss World 1988.

Intre aceste episoade ce o tin prezenta in lumea zilelor noastre, Herra decide ca e momentul sa isi spuna povestea vietii. Si ce viata a dus! Pot sa definesc pagini intregi din scrierea lui Helgason doar folosind cateva cuvinte – umor, orori, mahnire si supravietuire.

Herra a trait Al Doilea Razboi Mondial. Are si acum grenada pe care tatal ei i-a dat-o atunci cand a abandonat-o in gara din Hamburg, in mijlocul unui raid aerian, pentru ca el se intorcea sa lupte pe front in tabara lui Hitler. A trebuit sa invete sa faca alegeri ce i-au asigurat supravietuirea, chiar daca acestea au fost de multe ori gresite. A fost violata exact atunci cand credea ca a descoperit iubirea in nebunia razboiului, iar acesta a fost doar primul dintre multe alte violuri. A ajuns sa renunte la fiii ei la care niciodata nu a putut sa tina cu adevarat dupa ce isi pierduse fiica intr-un accident stupid.

Toate aceste cateva dezvaluiri din roman contureaza portretul perfect al unei femei unice. Pentru voi as putea sa o definesc usor pe Herra. As putea sa va spun ca este fiica cuiva, apoi sotia cuiva, este mama, este victima, o depravata sau criminala. Depinde despre cine ati vrea sa cititi si cum vreti sa cititi acest roman.

Dar Herra Bjornsson este in primul rand o persoana cu toate bunele si relele ce contureaza o fiinta umana. As mai putea sa va spun ca Herra, asa cum este ea acum, la final de viata, este doar rezultatul experientei traita in razboi. Dar cred ca adevarul este si mai ascutit. Herra a fost o persoana puternica de la inceput si daca nimic altceva, cred ca doar cei care au insotit-o de-a lungul vietii au fost doborati in timp ce ea a ramas tot timpul pe propriile picioare si a supravietuit. Forta ei este cu atat mai mult evidentiata in scena memorabila ce dezvaluie titlul cartii, adica referinta la cele 1000 de grade. Despre acest moment nu vreau sa adaug mai mult, pentru ca merita sa lecturati romanul si veti fi sau nu de acord cu mine.

Mentionez doar ca putine carti contemporane contureaza asa de bine un personaj feminin, iar Herra este de departe cea mai puternica persoana invalida pe care o veti intalni pentru mult timp de acum.

Faceti-va curaj si cititi “Femeia la 1000 de grade”. Astept reactia voastra.

Pe curand.

Spread the love
Share: