Ce legatura poate exista intre noul tip de coronavirus si stramosul nostru din Neanderthal? Mai mare decat credeti sau decat ar parea la prima vedere…

Cercetari de ultima ora sustin ca pacientii cu COVID-19 care duc cu ei, fara sa stie, un segment de ADN provenit de la stramosul lor neanderthalian, mostenit de la o posibila incrucisare cu genomul uman in urma cu aproximativ 60.000 de ani, prezinta un risc mai mare de complicatii severe ale infectarii cu noul tip de coronavirus.

Potrivit cercetarilor de ultima ora, codificarea genetica mostenita de la acest var indepartat al omului ne face pe aceia dintre noi, care cadem victima bolii, mult mai sensibili. Dar si cu sanse de trei ori mai mari de a apela la ventilatia mecanica, in cazul infectarii.

Cel putin asta rezulta dintr-un studiu de ultima ora publicat la finele lui septembrie in prestigioasa revista „Nature”.
„Este izbitor faptul ca mostenirea genetica a neanderthalienilor are consecinte atat de tragice in timpul pandemiei actuale”, a declarat unul dintre coautorii studiului, Svante Paabo, directorul departamentului de genetica al Institutului pentru Evolutia Antropologica „Max Planck” din Germania.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, desi oamenii moderni si neanderthalienii ar fi putut mosteni acest fragment de gena de la un stramos comun, din urma cu aproximativ jumatate de milion de ani, e mai probabil ca acesta sa fi fost integrat genomului uman prin incrucisari mai recente ale populatiei. Altfel spus, intre Homo neanderthalensis si Homo sapiens.

Aproximativ 16% dintre europeni si circa jumatate din populatia Asiei de Sud, cea mai mare provenind din Bangladesh (63%), ar purta aceasta gena sensibila. Segmentul de gene incriminat este aproape absent insa din genomul locuitorilor Asia de Est, dar si din cel al celor din Africa.

Omul de Neanderthal este o specie sau subspecie extinctă de oameni arhaici din genul Homo, care a locuit în Eurasia de acum aproximativ 430.000 de ani si pana acum aproximativ 40.000 de ani.

Cam asa cred oamenii de stiinta ca arata stramosul nostru, Omul din Neanderthal, care a disparut cu zeci de mii de ani in urma
Spread the love
Share: