Ati zice ca incep cu finalul, dar trebuie sa va spun ca “Jurnalul unui mag”, scrisa de Paulo Coelho aduce nespus de mult cu  “Invataturile lui Don Juan” scrisa de Carlos Castaneda. Cine e familiarizat cu “pasele magice” va recunoaste imediat asemanarile cu ritualurile descrise in cartea lui Paulo Coelho.

Poate acesta e si motivul pentru care mi-a placut asa de mult “Jurnalul unui mag”, deoarece imi aminteste de foarte indragita peregrinare a lui Castaneda calauzita de Don Juan. Dar nu numai. Paulo Coelho, a carui stil este de acum foarte cunoscut, reuseste sa ne captiveze imediat si sa ne poarte pe tot parcursul drumului incantati si fermecati.

“Invataturile lui Don Juan” descriu initierea autorului ca personaj principal, in ritualurile vrajitorilor de catre un saman indian yaqui din Mexic. Acesta din urma tine loc de ghid intr-o calatorie magica.

Tot asa in ” Jurnalul unui mag”, Petrus, va calauzi pelerinajul viitorului mag Paulo in drumul catre Santiago de Compostela, destinatie si itinerariu religios renumit.

Trebuie sa recunosc ca dintre cei doi binenteles am un preferat, si anume, Castaneda, marele antropolog, dar asta nu ma impiedica sa apreciez si efortul lui Coelho in dorinta sa de a reda atmosfera magica a initierii. Probabil il prefer pe Castaneda pentru ca a fost primul pe care l-am citit, in perioada respectiva descoperind pentru prima oara lumea intriganta si fascinanta a magiei. De asemenea, Castaneda este mult mai exact in practicile descrise, intrand foarte mult in detaliul paselor magice si impresionand prin originalitate si uneori cruzime ori chiar violenta.

Chiar Paulo Coelho il aminteste pe Castaneda in mai multe randuri: “Cand, in final, imprejurarile m-au facut sa inteleg ce-mi cerea maestrul meu, am hotarat ca o voi face in felul meu. La inceputul pelerinajului, incercam sa fac din Petrus vrajitorul Don Juan, personaj la care recurge Carlos Castañeda pentru a explica contactul sau cu extraordinarul. Credeam ca, cu putina imaginatie, as putea face experienta parcurgerii drumului Sfantului Iacob una agreabila si ca as putea inlocui revelatul prin ocult, simplul prin complex, si luminosul prin misterios” sau ” De când citisem opera lui Carlos Castañeda, imi dorisem mult sa-l intalnesc pe batranul vrajitor indian, don Juan. Vazandu-l pe Petrus cum privea muntii, am avut sentimentul ca eram cu cineva care-i semana ca un frate.”

Practic ambii autori au acelasi scop, acela de a patrunde in lumea sacra si obscura a spiritualitatii, a necunoscutului, a neatinsului si atat ravnitului supraconstient, doar ca fiecare il descrie diferit, ori asemuindu-l cu elementele naturii (focul, apa, aerul si pamantul), fie gasindu-l intr-un nor, ori reflectandu-l in confruntarea fizica si chiar violenta a unui caine. Amandoi autorii sunt insetati de magie, dornici de raspunsuri la care toata lumea viseaza, se straduie sa ofere explicatii la diverse fenomene.

Pentru a va dezvalui mai multe, ” Jurnalul unui mag” ofera practici si exercitii prin care cititorul se poate identifica si chiar familiariza cu spritualitatea sau daca putem zice, a o practica. Pentru aceasta iata oglindite in fotografii ale pasajelor din carte, cateva dintre exercitii si denumirea lor, poate vreti sa le incercati:

Exercitiul cruzimii
Exercitiul auzului
Exercitiul dansului

Pe curand…..

Spread the love
Share: