Putin cunoscuta in Romania, dar si in Franta sau alte spatii europene sau non-europene, poetul american de origine slava a fost incoronat la finele primei saptamani din octombrie cu Nobelul pentru Literatura pentru o opera lirica si destul de intunecata.

Temele operei lui Louise Glück

Familia, trecerea timpului, durerea, Paradisul neatins sau interzis, memoria unei drame sunt printre temele majore dezvoltate in opera lui Louise Glück.

Inca o data, Academia Regala Suedeza a sfidat toate prognozele si ridiculizand prognozele caselor de pariuri, a incoronat un poet nord-american, cvasi-necunoscut. A concediat astfel favoritele, in frunte cu canadianca Margaret Atwood, eterna si nefericita candidata la Nobel, rusoaica Ludmila Oulitskaïa sau Jamaïca Kincaid. Acestea s-au numarat, dupa unii, printre posibilii castigatori ai actualei editii. Asta in timp ce, pe partea franceza, numele lui Maryse Condé si Scholastique Mukasonga fusesera soptite cel mai des cu cateva zile inainte de decernarea oficiala.

Din nou, juriul Nobel a exclus fictiunea americana. Lucru care nu prea mai mira pe nimeni dupa ce l-a ales pe Bob Dylan si l-a uitat pe Philip Roth sau i-a neglijat pe Cormac McCarthy, Don DeLillo, Joyce Carol Oates, Thomas Pynchon. Aceeasi soarta au impartasit-o si poetii americani sarbatoriti in afara granitelor lor, precum Charles Simic, Ron Padgett sau Dean Young.

Louise Glück e nascutain 1943 la New York, crescuta pe Long Island. Este fiica unui evreu de origine maghiara, trecut si prin stepa rusa. A studiat la Universitatea Columbia si a scris pana in prezent 12 carti de poezie. Si va primi curand si un milion de euro, contravaloarea in bani a Nobelului!

Cat despre romani, presa centrala nu a uitat sa mentioneze si o fraza prin care eram asigurati ca si in acest an numele lui Mircea Cartarescu a fost inclus la masa posibililor mari castigatori. Doar ca nu a fost tras cartonasul cu numele sau!

Louise Gluck, noua regina a slovelor lumii, vine din Statele Unite ale Americii
Spread the love
Share: