Obezitatea ar trebui definita in functie de gradul de sanatate a unei persoane, iar nu efectiv de greutatea acesteia. Cel putin asa suna o noua orientare clinica a medicilor specialisti din Canada, citata de BBC.

A venit momentul depasirii banalei recomandari a dietelor si a exercitiilor fizice.

Abordarea se concentreaza pe identificarea cauzelor principale ale cresterii in greutate si in adoptarea unei abordari holistice a gradului individual de sanatate.

Jurnalul Asociației Medicale din Canada a publicat recent un ghid in care  admonesteaza in special stigmatul legat de greutate cu referire la obezitatea pacientilor.

Ximena Ramos-Salas, directorul cercetarii de la „Obesity Canada” si unul dintre autorii ghidului, sustine ca noile cercetari arata ca multi medici discrimineaza pacientii obezi. Acest lucru poate conduce la rezultate si mai grave pentru ansamblul sanatatii pacientilor in cauza.

 „A judeca greutatea unei persoane nu inseamna mereu sa crezi ca-ti poate oferi un indiciu legat strict de obezitate”, a spus ea pentru BBC.

Rata obezitatii s-a triplat in ultimele trei decenii in Canada.

In prezent fiecare al patrulea canadian este obez, conform statisticilor nationale.

Noul ghid dedicat obezitatii pastreaza inca utilizarea unor criterii de diagnostic, cum ar fi indicele de masa corporală si circumferinta taliei. Adauga recunoasterea limitarilor clinice și recomanda medicilor sa se concentreze asupra impactului greutatii asupra starii de sanatate a oricarui pacient.

Micile ajustari ale greutatii, de aproximativ 3-5%, pot duce la imbunatatiri ale sanatatii. „Cea mai buna greutate” a unei persoane cu asemenea probleme s-ar putea sa nu fie chiar „greutatea ideala” trecuta in manualele medicale, spune noul ghid.

Acesta mai precizează ca obezitatea este o afectiune complexa, cronica, care are nevoie de atentie pe toata durata vietii.

„De ceva timp asociez obezitatea cu un anume comportament de stil de viata. Inainte exista in toata povestea asta o mare culpa, o mare doza de rusine, la care trebuie sa renuntam”, mai spune Ramos-Salas, care adauga si ca „persoanele care traiesc cu obezitate au nevoie de sprijin precum oamenii care traiesc cu orice alta boala cronica”.

In plus, in loc sa sfatuiasca pur si simplu pacientii „sa manance mai putin si sa se miste mai mult”, ghidul incurajeaza mai nou medicii sa ofere sprijin pe linia terapiei psihologice, a medicamentelor si a chirurgiei bariatrice, de genul by-pass gastric.

Totusi, ghidul nu elimina complet sfaturile standard privind pierderea in greutate.

Se observa totusi ca mentinerea greutatii este adesea dificila, deoarece creierul va compensa lipsa mancarii, si-i va incuraja pe oameni sa manance mai mult.

In ultima perioada, multe studii au aratat ca majoritatea oamenilor care pierd in greutate dupa o anume dieta recupereaza ulterior foarte repede kilogramele pierdute.

Spread the love
Share: