Pentru multi dintre semenii nostri, ziua de marti, 23 aprilie, va fi fost una mai mult sau mai putin speciala. Fie va fi fost ziua in care cunoscuti de-ai nostri, ori ba, isi vor fi celebrat numele de botez, fiindca o data pe an cade sarbatoarea Sf. Gheorghe! Pentru altii va fi fost ceva legat de deniile din Martea Mare a Saptamanii Sfinte sau va fi fost lumina din Saptamana Luminata, pentru cei ce vor fi marcat sarbatoarea pascala mai devreme decat credinciosii ortodocsi si greco-catolici.  Pe de alta parte insa, 23 aprilie e si Ziua Internaționala a Cartii.

Si putin dintre noi stim ca exista un clujean pe lumea asta, pe numele sau, Victor Miron (foto), fondatorul proiectului “Cartile pe fata”, care exact in aceasta zi organizeaza pentru al saselea an consecutiv unul dintre cele mai frumoase evenimente de incurajare a lecturii in Gradinile Botanice din Cluj si Jibou. Astfel, marti, in ziua traditionala cu trei ceasuri…stiti voi mai bine de care!, toti cei care vor avea asupra lor o carte vor beneficia de acces gratuit in superbele gradini, unde pe parcursul zilei vor putea citi in aer liber sau vor participa la lecturile publice a doi scriitori romani, sositi special pentru intalnirea cu iubitorii de carti. “Anul trecut a fost alaturi de noi Carmen Tiderle, care a citit poezii pentru copii de toate varstele. Anul acesta avem alti doi scriitori, pe Camelia Cavadia si pe Andrei Ruse, care sunt unii din scriitori mei preferati. Ei ne vor citi si eu voi modera dialogul cu publicul”, a precizat Victor Miron, organizatorul acestui eveniment. 

Victor Miron a devenit cunoscut cat de cat atunci cand a pornit de la faptul ca-si dorea sa incurajeze oamenii sa citească cat mai mult. Asa s-a nascut ideea transportului public gratuit in mijloacele de transport in comun clujene, desigur totul pentru o scurta perioada de timp. Singura conditie? Aceea de a urca in autobuz impreuna cu o carte si de a o citi pe durata calatoriei. Dar acelasi lucru se putea face stand in statii, in salile de asteptare, in momente ce altfel ar fi dus la asa-numitul “timp mort”.

“Pentru inceput ne-am gandit sa punem carti gratuite in autobuze si oamenii sa le imprumute sau sa le schimbe cu alte carti. Am inceput demersurile pentru a implementa aceasta idee, insa la fiecare pas lucrurile se complicau tot mai mult, iar sansele ca ea sa se concretizeze scadeau considerabil. Dupa alte discutii, am ajuns la concluzia ca cea mai buna motivatie de a citi in autobuz ar fi daca, prin acea lectura, oamenii ar circula gratuit cu autobuzul”, rememoreaza azi chestiunea acelasi Victor Miron. Acum cinci ani, in cadrul unei discutii radiofonice purtate in direct la „Napoca FM” cu primarul Emil Boc, Victor i-a propus sa existe o zi in fiecare luna in care cititorii sa circule gratuit cu transportul in comun. Ideea a fost bine primita de edil, insa implementarea ei dureaza din motive birocratice. Si fiindca campania trebuia sa poarte un nume i s-a spus „Cu cartile pe fata”. Cert este ca un an mai tarziu, in 2015, s-a consemnat la Cluj o premiera: a fost prima data cand intr-un oras romanesc s-a oferit transport public gratuit celui ce calatoreste citind o carte. Stirea despre aceasta modalitate inedita de a incuraja lectura a facut inconjurul lumii, s-a scris despre ea in peste 20 de limbi si s-a distribuit intre zeci de milioane de oameni. Internetul sta si azi marturie despre acest lucru, iar inregistrarea de la matinalul televiziunii din Hexagon, France 2, pe acest subiect e cu totul si cu totul graitoare despre faptul ca pot exista si stiri pozitive despre romani si despre tara noastra.

Victor Miron si aventurile sale din categoria “Iti face cinste sa citesti” au mai facut ca in vara lui 2014 sa aiba loc in Parcul Mare inaugurarea unui coffee-bike, ocazie cu care s-au oferit 50 cafele gratis, cu sloganul “Cititul te onoreaza si iti aduce o cafea gratis daca o savurezi lecturand”. 

Tot Miron a incercat sa-i prinda in aceasta hora si pe bucuresteni, dar momentan fara prea mari sanse de izbanda. Cu ceva timp in urma, intr-o zi senina de vara, in Bucuresti, a invitat oamenii la o tura de literatura cu Editura Litera, in care le oferea gratuit o carte si ii ducea oriunde cu o masina de la Autonom-Rent-a-Car. A dus aceeasi idee din nou la Cluj, acolo unde, intr-o alta zi, a pus la dispozitia clujenilor un taxi gratuit timp de o zi, prin aplicatia pentru mobil Clever Taxi.

Eroul nostru e decis ca nu se lasa doborat de apetitul scazut pentru lectura al semenilor sai si a anuntat deja ca pentru inca cel putin un deceniu va ramane “cavaler la curtea Mariei sale, Lectura”!

Așadar, tuturor, o zi – daca nu cel putin  saptamana incitanta de lectura – oriunde v-ati afla pe teritoriul national!

Pe curand…

Spread the love
Share: