Unul dintre cei mai apreciati actori francezi ai tuturor timpurilor, Michael Lonsdale, a parasit definitiv cetatea, luni 21 septembrie.

Toti cei ce l-au cunoscut si l-au indragit sustin la unison ca prezenta sa hieratica si dictia sa aparte i-au permis sa redea cu aceeasi acuratete personaje extrem de diferite. Un criminal sadic din primele filme ale seriei „James Bond”, dar si un calugar cistercian din „Oameni si zei” (2010), inspirat de un caz real petrecut in Algeria,  in urma caruia opt calugari cistercieni au fost rapiti, torturati si ucisi de fundamentalisti musulmani in 1996.

Actorul francez, de origine britanica, avea 89 de ani atunci cand moartea l-a surprins in domiciliul său din Paris.

In istoria cinematografiei, cel ce a jucat in mai mult de o suta de filme, va ramane inscris cel putin pentru trei roluri. Cel al perversului psihopat Drax din „James Bond – Moonraker”, cel al superiorului abatiei unde se petrece aproape intreaga actiune a celebrei pelicule „Numele trandafirului” (si unde l-a avut partener pe Sean Connery), si, cel mai recent, al unuia dintre cei opt calugari cistercieni ucisi in numele credintei in Allah.

Michael Edward Lonsdale-Crouch s-a nascut la Paris, pe 24 mai 1931. Mama sa era frantuzoaica, iar tatal, ofiter englez. Dupa ce a locuit o vreme in Marea Britanie, familia sa s-a mutat in Maroc, in 1939. A petrecut in Africa de Nord intreaga perioada a celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Pasiunea sa pentru actorie s-a nascut la intoarcerea in Franta, petrecuta in 1947. A intentionat sa devina mai intai pictor, dar o intalnire cu un preot i-a schimbat definitiv destinul.

„Am iubit actorii si cinematograful, dar nu m-am imaginat niciodata ca actor. Eram foarte timid. Prin intermediul unui prieten al parintilor mei, am intalnit un preot dominican care mi-a spus ce vroiam sa aud si in fapt si ce vroiam sa fac”. Asa avea sa marturiseasca el peste ani despre debutul in cariera ce i-a adus atatea impliniri.

Destinul a vrut ca in 2018, la ceremonia de beatificare a celor opt calugari cistercieni, Michael Lonsdale sa citeasca testamentul lui Christian de Chergé, unul dintre cei opt calugari din Tibhirine ucisi in numele unei false credinte.

In ultimii ani, Michael Lonsdale citea cu placere in public pasaje intregi din Biblie sau din marile titluri ale literaturii universale. Inregistrarile au fost excelent primite de opinia publica internationala. Dar acum, Michael Lonsdale a parasit definitiv cetatea.

Michael Lonsdale rugandu-se cu vorbele unui alt celebru calugar catolic al tuturor timpurilor, italianul Padre Pio
Michael Lonsdale, pentru eternitate (lefigaro.fr)
Spread the love
Share: