Daca mi-ar fi spus cineva ieri, alaltaieri, luna trecuta sau acum patru-cinci-zece ani ca barfa l-a facut mare pe om i-as fi ras fara ezitare in fata si l-as fi trimis la plimbare. Zau asa, multe ciudatenii apar zilnic prin ziare si reviste, pe Facebook sau auzi de la vecina de deasupra, dar asta cu barfa mi s-ar fi parut prea infantila!

Trebuia insa sa ma fi vazut acum cateva ore, cand mi-a cazut cartea din mana citind exact acest lucru. Si nu orice fel de carte, ci una impunatoare, cu aproape 600 de pagini, aparuta la editura ieseana Polirom, „Sapiens. Scurta istorie a omenirii”. Autorul ei, Yuval Noah Harari, este un relativ tanar istoric israelian, despre care vom mai auzi multe lucruri. De ce spun asta? Nu doar datorita cartilor lui, trei aparute deja in limba romana, ce au facut ceva furori prin marile capitale culturale ale lumii prin care deja au trecut, dar si pentru ca Harari, in carne si oase, va sosi in Romania, in prima jumatate a lunii mai.

Dar sa revenim la barfa noastra, cea de fiecare zi…De unde as fi jurat ca barfa e un atribut exclusiv al naturii feminine (in fine, la o adica as fi ingaduit pana la o limita si amanuntul conform caruia exista si barbati ce au facut din barfa o arta, cu mentiunea ca numarul acestora e mult mai mic in stare libera de propagare, in raport cu media naturala a sexului asa numit puternic!), Harari mi-a luat piuitul, punand in loc senzatia, daca nu chiar certitudinea, conform careia de fapt barfa e o chestie pe care o impartasim cu totii.  

“Limbajul nostru a aparut ca un mijloc de a barfi”, asa suna negru pe alb sentinta istoricului evreu. Care, destul de caraghios, dupa gustul meu, nu se sfieste sa adauge ca ceea ce i-a preocupat pe stramosii speciei noastre, celebra homo sapiens, nu era in primul si-n primul rand unde se afla sursa de hrana sau de apa sau potentialul pericol la adresa vietii, ci barfa. Si nici macar una selecta! Pur si simplu, ne avertizeaza Harari, era “mult mai important sa stie cine uraste pe cine in ceata lor, cine se culca cu cine, cine este onest si cine este un sarlatan”. Na, dracie, daca e sa-i dam credit, ajungem repede la concluzia ca nu prea am evoluat. Si azi, la mii de ani distanta de la acel moment, ne intereseaza cam acelasi lucru. Pe scurt, cine cu cine si cine pe cine!!!

Mai mult, comunicarea dintre inaintasii nostri, “neanderthalienii si homo sapiens arhaic”, cum precizeaza acelasi istoric, nefiind inca la parametrii de azi i-a obligat pe bietii oameni sa-si perfectioneze vorbirea (era sa scriu barfirea!). Iar “revolutia” asta le-a permis sa barfeasca dupa voia inimii, ore in sir.

Ascultati-l, din nou pe Harari, vorbind despre barfa noastra, cea de toate orele: “…ne este atat de naturala, incat pare ca limbajul nostru ar fi aparut chiar in acest scop. Credeti ca, atunci cand se intalnesc la masa, profesorii de istorie discuta despre cauzele primului razboi mondial sau ca specialistii in fizica nucleara isi petrec pauzele de cafea de la conferintele stiintifice vorbind despre quarcuri? Uneori. Mai des insa barfesc despre profesoara care si-a prins sotul inseland-o, despre cearta dintre seful de departament si decan ori despre zvonurile potrivit carora un coleg a folosit fondurile de cercetare pentru a-si cumpara un Lexus. Barfa se concentreaza de obicei asupra faptelor condamnabile. Colportorii de zvonuri sunt a patra putere originara, jurnalisti care informeaza societatea despre sarlatani si paraziti si astfel o protejeaza de acestia”.

Dar descoperirea barfei mai are inca un atu despre a carui existenta, fac pariu cu voi, habar nu aveati. Ei bine, barfa, tineti-va bine, nu e productiva, eficace, pe de-a dreptul deplina (ca alte cuvinte nu am gasit!) decat atunci cand e practicata de un grup de maxim 150 de indivizi. Cu alte cuvinte, nici barfa asta nu e deloc simpla si la indemana tuturor, cum credeam pana acum cinci minute! Cititi cu atentie, din nou: “Majoritatea oamenilor nu pot nici sa cunoasca foarte bine, nici sa barfeasca efectiv mai mult de circa 150 de fiinte umane”.

Nu stiu voi, dar eu cand ma gandesc la barfa mea, la banala mea zicere de bine si de zi cu zi, parca-mi vine mai nou sa-mi iau lumea in cap…

P.S. Va promit c-o sa-l mai barfim impreuna pe Harari asta! Chiar daca vom fi mai mult de 150 de barfitoare!!!

Spread the love
Share: