Orchestra Nationala a Frantei are un nou dirijor. In persoana unui roman, Cristian Macelaru. El si-a preluat „slujba” cu un an mai devreme decat se stabilise initial. Asadar, Orchestra Frantei are dirijor roman.

De aceea, am socotit ca ar fi interesant sa preluam cateva idei semnalate de cotidianul francez „La Croix”. Aceastea au aparut la scurta vreme dupa primul concert cu romanasul nostru la conducere. Iata ce au scris francezii pe tema asta duminica, 27 septembrie… Titlul materialului e unul clar laudativ, „Arta seducatoare a dirijorului Cristian Macelaru!

„O prima observatie. Mastile obligatorii nu par sa fi diminuat catusi de putin virtuozitatea instrumentistilor. Cei cu instrumente de suflat din orchestra au eliminat acest accesoriu sanitar esential sanitar. Nu acelasi lucru s-a petrecut cu cei ce anima instrumentele cu coarde si arcusuri. Ei au trebuit sa-l pastreze pe tot parcursul concertului de joi, 24 septembrie. Dar aceasta mica bucata de tesatura neagra pe fata nu le-a impiedicat deloc flexibilitatea, impulsul, plasticitatea. Acestea au fost sporite parca de bagheta arzatoare si generoasa a noului lor director muzical. Acesta e dirijorul roman Cristian Macelaru, care tocmai a preluat, oarecum pe neasteptate, mandatul de la Emmanuel Krivine.

A doua observatie. Si publicul s-a aliat fara a carti portului mastii. A limitat , in plus, tusea prematura si usor excesiva care, din pacate, banalizeaza asemenea concerte in perioadele fara griji. Acest lucru nu-l impiedica in niciun caz, in momentul aplauzelor, la sfarsitul unei ore si jumatate de muzica fara pauza, sa-si celebreze interpretii. Si sa-si arate bucuria ca s-a reintalnit cu muzica vie, in spatiul atat de familiar al auditoriului Casei Radio.

O seara vibranta

Totul a inceput cu un „Preludiul” al lui Claude Debussy. Sinuos si ametitor cum ar trebui, servit de o orchestra scanteietoare, delicata. Cristian Macelaru a insotit-o in nuante surprinzatoare. arahnee.

La 28 de ani, pianistul britanic Benjamin Grosvenor are deja o cariera superba in spate. El e simplu si modest in aparenta, cu o concentrare aparte in al doilea Concert al lui Rachmaninoff, de parca totul ar fi fost o joaca, iar partitura, una fara niciun fel de capcane.

Ar fi nevoie de un intreg dictionar de oximoroni pentru a enumera calitatile interpretarii sale. E natural si controlat, liber si profund, puternic si rafinat, sintetic si detaliat …

Din succesiunea in crescendo de acorduri care deschid prima miscare, Benjamin Grosvenor isi pigmenteaza partitura. Exact unui pictor care nu pare hotarat de a se desparti de creatia sa. El ii adauga in plus o atingere de carmin sau un roz neprovocator…

Niciodata neplacuta, melodia curge ca un rau linistit, niciodata scoasa in evidenta. Poti banui ca drama este inca gata sa se contureze, ca o fiara in cautarea prazii.

Saint-Saëns, de redescoperit

Programul s-a incheiat cu o piesa rara, Simfonia nr. 2 a lui Camille Saint-Saëns. Aceasta este o piesa prezentata in aproximativ douazeci de minute de muzica excelenta, plina de viata. Un tribut adus timpurilor clasice (chiar si celor de tip baroc) si o provocare frumoasa pentru coeziunea intregii orchestre.

Foarte potrivit, piesa a fost preluata cu panas si elocventa. Piesa e dusa de gesturile unui dirijor caruia, evident, ii place „sa se scufunde” in aluatul orchestral. Exact ca un sculptor in lutul din care urmeaza a-si prezenta viitoarea creatie. Iar publicul a fost martorul dragostei sale pentru tonuri stralucitoare.

Visam si credem ca fuziunea dintre dirijor si muzicienii sai va inflori pe termen lung. In marele repertoriu se vor regasi partituri mai putin cunoscute. Redescoperirea lor ii va satisface atat pe interpreti, cat si pe ascultatori.

PS. Urmatorul concert al Orchestrei Nationale a Frantei sub indrumarea lui Cristian Macelaru, va avea loc la 15 octombrie la ora 20:00. Acesta va cuprinde un program Brahms si Johann Strauss.

Cine e Cristian Macelaru?

Cristian Macelaru este un dirijor roman, originar din Timisoara, dintr-o familie cu 11 copii. El a detinut functia de director muzical si dirijor al Festivalului de Muzica Contemporana Cabrillo, California. A fost de asemenea, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

El a implinit in martie 40 de ani. Este detinatorul unui „Grammy pentru Best Classical Instrumental Solo. A preferat, dupa aproape 20 de ani de stat in Statele Unite, sa se mute in vestul Germaniei.

Pentru noi, o adevarata mandrie ca Orchestra Frantei are dirijor roman.

Cristian Macelaru, asa cum melomanii romani nu prea l-au vazut
Un scurt film de prezentare a dirijorului roman
Spread the love
Share: