Ceea ce trebuia sa se intample s-a intamplat! „Pe aripile vantului”, unul dintre cele mai iubite filme din istoria celei de-a saptea arte, a revenit in oferta celor de la HBO Max.

La inceputul lunii iunie, o lume intreaga asista consternata la o decizie fara egal: retragerea filmului „Pe aripile vantului” din oferta celor de la HBO. Decizia survenea pe fundalul miscarii de protest „Vietile negrilor conteaza”, aparuta dupa asasinarea lui George Floyd, la finele lui mai, un barbat de culoare in puterea varstei, ucis de un politist aflat in misiune, la Minneapolis.

Productia a fost reintrodusa cu avertismentul „filmul neaga ororile sclaviei” si insotit de alte doua videoclipuri in care se vorbeste despre contextul in care a fost turnat.

„Pe aripile vantului” este pelicula care a obtinut opt trofee Oscar, inclusiv primul „Oscar” decernat unui actor de culoare, chiar daca in rol secundar.

Este vorba despre Hattie McDaniel, fiica unui pastor baptist din Richmond, interpreta rolului guvernantei Mammy, cea care a primit Oscarul pentru rol secundar in 1940, ceremonie la care insa nu i-a fost permis accesul in sala, alaturi de intreaga echipa a filmului, in frunte cu Clarck Gable si Vivien Leigh.

”Pe aripile vantului” a fost adaptat pentru marile ecrane dupa romanul omonim din 1936 scris de Margaret Mitchell. El a inregistrat un record de asistenta si a fost, in perioada de dinainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, filmul cu cele mai mari incasari. Considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, pelicula a fost mai mereu criticata de diversi comentatori pentru modul in care a descris sclavia si soarta persoanelor de culoare.

Institutul American de Film a clasat „Pe aripile vantului/Gone With the Wind” pe locul al patrulea intre cele mai bune filme americane din toate timpurile, dupa „Cetateanul Kane”, „Casablanca” si „Nasul”.

Spread the love
Share: