Explozia de marti seara din Beirut, soldata cu peste 100 de morti si peste 4.000 de raniti e rezultatul unui paradox total nefericit, si anume intrarea in contact a circa 2.750 de tone de azotat de amoniu cu un incendiu produs in port.

Cu aproape o jumatate de secol in urma, cinematografia romaneasca propunea un film cu un subiect extrem de asemanator. Este vorba despre pelicula „Explozia” produsa in 1973 de Mircea Dragan. Totul a pornit de la un fapt real, consumat in 1970, cand la bordul unei nave straine s-a declansat un incendiu masiv. Nava, ramasa blocata langa Galati, transporta nici mai mult, nici mai putin, decat 4.000 de tone de azotat de amoniu.

Doar interventia echipajelor de pompieri, dar si a unor voluntari din oras si de la combinatul siderurgic, a facut ca orasul Galati sa se mai afle si azi in picioare.

Pentru comparatie, sa precizam ca explozia celor 2.750 de tone de azotat de amoniu produsa in Beirut s-a resimtit pana in Cipru, sub forma unei unde de soc, insula aflata la 240 de kilometri departare.

O mica parte dintre actorii romani ai filmului „Explozia” de acum apropae cinci decenii
Fragmente din pelicula cu un subiect foarte asemanator exploziei din Beirut

In filmul romanesc produs dupa un scenariu semnat de Iona Grigorescu au jucat mari actori romani, in frunte cu Radu Beligan, Toma Caragiu, Gheorghe Dinica (interpretul lui Gica Salamandra, specialist in stingerea incendiilor puturilor petroliere), Dem Rădulescu sau Jean Constantin, George Motoi si Colea Rautu. Putini membri ai distributiei filmului mai traiesc si azi. La loc de frunte se afla clujeanul Florin Piersic, Mircea Diaconu si Draga Olteanu Matei, interpreta sotiei lui Salamandra.

Pelicula a fost premiata la diverse festivaluri internationale din Rusia sau Spania.

Spread the love
Share: