Pai cum nu putea sa treaca un 8 martie fara sa imi fac un cadou, bineinteles ca acela materializat a fost o carte si pentru ca atat de tare m-a intrigat titlul ultimei lucrari aparute la noi din seria de autor Erich Emmanuel Schmitt am si dat fuga la Libris pentru a o achizitiona. Razbunarea iertarii mi-a tinut companie toata duminica.

Nu vreau sa scriu prea multe despre colectia aceasta de nuvele. E atat de noua pe rafturile librariilor incat nu vreau sa dezvalui prea multe din ea.

Va garantez ca Schmitt exceleaza inca o data si asterne patru povestiri despre invidie, despre indiferenta si crima vorbindu-ne in toate despre iertare.

Fiecare nuvela are mesajul sau, mai mult sau mai putin puternic, dar atat de realist: doua surori gemene se iubesc si se urasc pe tot parcursul vietii, un tanar abuzeaza de o fata sincera si neaga apoi existenta propriului copil, o femeie il viziteaza regulat la inchisoare pe ucigasul fiicei sale, un fost aviator al armatei germane revine la viata atunci cand descopera povestea Micului Print impreuna cu o pustoaica de numai 8 ani.

Fiecare dintre aceste personaje cauta in noi compasiune si bunavointa, iar lui Schmitt ii place sa se joace cu mintile noastre si ne pune mereu in fata aceleiasi dileme – iertarea este de cele mai multe ori dificil de acceptat si de recunoscut, dar este mai usor sa iertam decat sa fim iertati?

Scrierea belgianului este fluida, constructia acesteia este de neconfundat, dar am ramas totusi cu regretul ca unele din pagini au fost terminate prea repede, ca nu a reusit sa ofere destul personajelor.

Oricum Schmitt ne testeaza umanitatea. Am citit in paginile cartii lui despre cei care iarta si sunt linistiti, am citit despre cei care considera iertarea ca fiind esentiala pentru a-si trai viitorul, dar mi i-a aratat si pe cei care prin a ierta revin mereu la intrebari personale si gasesc in asta modalitatea de a progresa.


Erich Emmanuel Schmitt ne-a obisnuit sa citim ceva nou scris de el in fiecare an

Pana la urma exact Erich Emmanuel Schmitt a definit cel mai bine cele patru nuvele “Iertarea este un sentiment cu o dimensiune spiritual profunda ce nu este atasata nici unei religii in particular, dar uneori exista si o dimensiune foarte egoista. Iertam pentru a face pace cu noi insine si nu neaparat cu celalalt. In plus, e foarte greu sa fii iertat. Suntem de doua ori umiliti in fata unei persoane mai umane decat noi.”

Am fost sedusa de Razbunarea iertarii, niciuna dintre povestiri nu m-a lasat indiferenta, toate vorbesc cu originalitate si finete despre iertare si diferitele ei aspecte.

Lectura aceasta mi-a creat o intreaga serie de sentimente, iar daca doriti sa ramaneti si voi cu mintea prinsa la oamenii pe care i-ati cunoaste parcurgand randurile cartii, nu o veti rata.

Pe curand…

 
Spread the love
Share: