Imi e clar zilele acestea ca orice film am vedea sau orice serie tv am urmari, in ultimii doi ani toate se termina lasandu-ne cu gandul….. La ce naiba m-am uitat? Tot acolo se incadreaza pentru mine si The Politician ce domina de vreo saptamana vizualizarile pe Netflix.

Asteptarile pentru aceasta serie au fost pur si simplu stratosferice. A fost primul proiect pentru Netflix al mega-producatorului Ryan Murphy ce incheiase o intelegere de 300 de milioane de dolari cu super platforma de streaming.

Existau deja zvonuri cum ca The Politician nu este un show perfect. Unii critici au mers pana acolo incat au spus ca orice replica din acest serial nu este altceva decat firul gandurilor celor mai brutale si pline de satira ce i-au trecut vreodata prin cap lui Ryan Murphy. Dupa ce mi-a luat doua zile pentru a viziona seria as spune ca nimeni nu greseste afirmand asta, dar nici dreptate nu are….

In primul rand, asa cum ne-a obisnuit deja, Murphy a adunat o pleiada de vedete ce alcatuiesc o distributie impresionanta. L-a luat pe laureatul Broadway-ului, Ben Platt  – ce a stralucit in super productia teatrala Draga Evan Hansen – si l-a numit star-ul acestor 8 episoade. I-a pus alaturi nici mai mult nici mai putin decat pe Gwyneth Paltrow, Jessica Lange, Bob Balaban, David Coresnwet, Lucy Boyton, Laura Dreyfuss, Theo Germaine pentru a incheia cu Judith Light si chiar Bette Midler. Asa ca numai pentru aceasta distributie si tot te asezi comod si te uiti la The Politician.

Pe scurt, actiunea se concentreaza pe elevul de clasa a 12-a, Payton Hobart (Ben Platt), ce stie ca are un drum foarte bine pavat in viata. El considera ca este destinat sa fie presedintele SUA, dar pana in Biroul Oval trebuie sa devina presedintele comitetului de elevi al liceului, iar apoi sa fie admis la Harvard. Aflam foarte curand ca Payton este fiul adoptat al unei familii extrem de bogate. Tatal lui este un tip rece (interpretat aici de Balaban), iar mama lui este o femeie extrem de frumoasa si iubitoare (Paltrow).

In demersul lui de a deveni presedinte este sustinut de un grup de prieteni care sunt pe atat de intelepti si calculati pe cat este el de hotarat sa castige alegerile. Impreuna planifica si comploteaza pentru a castiga presedintia liceului. A fost amuzant, dar pe alocuri si dramatic sa ii privesc pe acesti pusti bogati si privilegiati ce iau in serios alegerile ca pe orice alegeri reale.

Si o da, cum aduce serialul acesta in fata toate aspectele murdare si dezumanizante ale oricarei lupte politice. Avem de toate in The Politician. Chiar avem de toate. Avem minoritati, avem bolnavi, avem alegatori nepasatori, avem decizii, avem santaj, avem prefacuti si avem invinsi.

Si da, avem si oglinda neplacuta a oricarui sistem electoral din lumea asta. Cu apatia, neincrederea si scarba celor care ar trebui sa isi dea votul.

Totusi, incercand sa spuna si sa arate multe am avut acea senzatie ca pana la urma serialul s-a impiedicat de el insusi. A vrut sa fie complex, dar a abordat prea multe teme lipsindu-i astfel profunzimea la care spera. Urmaresc de mult creatiile lui Murphy si stiu cat de mult ii place sa ciupeasca din noi, sa ne provoace, dar tonul din The Politician mi s-a parut inconsistent. Cel mai tare m-a uimit negativ partea din serial din care a facut parte Jessica Lange. Nu vreau sa va dezvalui prea multe pentru ca vreau sa aveti posibilitatea sa priviti acest serial, dar toata intriga din care a facut parte magistrala actrita mi s-a parut fortata, in plus mult prea regizata de mi-a lasat un gand de frustrare.

Oricum, si acest serial este infuzat cu geniul lui Murphy. Nimic nu este tocmai ce pare. Este plin de rasturnari de situatii, lovituri dupa lovituri incasate de protagonisti ce variaza de la scandalos la subtil.

Daca ar fi sa definesc serialul as spune simplu ca este o comedie neagra cu accente de muzical si drama.

Va reamintesc insa ca in ciuda numelui pe care il poarta, nu este un spectacol politic. Este mai degraba o alta realizare despre adolescenti care foloseste politica pentru a conduce spre decizii, dar care nu are niciun fel de pretentii sa fie ancorata in realitate. Este pur si simplu divertisment de prima clasa, made by Ryan Murphy.

Va invit sa il vedeti. Va invit sa reveniti aici sa imi spuneti parerea voastra despre el.

Pe curand.

Spread the love
Share: