Camera Reprezentantilor SUA a votat in 22 iulie, eliminarea statuilor expuse in Capitoliu de la Washington. Masura nu a fost inca aprobata si de Senat, controlata de republicani, si, cu atat mai putin, de catre presedintele Donald Trump.

Textul adoptat de Camera inferioara a Congresului (305 voturi contra 113) prevede „eliminarea din incinta Capitoliului a tuturor statuilor persoanelor care au ales sa serveasca statele confederate ale Americii”, eveniment consemnat in secolulul al XIX-lea.

In timpul Razboiului Civil (1861-1865), statele confederate din Sud au incercat, fara prea mare succes, sa se separe de cele din Nord. Intentia era de a-si pastra forma economica a exploatarii muncii sclavilor, ce fusese abolita in restul tarii. Steagurile si monumentele confederationale din acea perioada sunt mai nou considerate ca simboluri ale rasismului. Cu toate acestea, sustinatorii lor, conservatorii, explica faptul ca ar trebui vazute totusi ca o simpla mostenire a trecutului.

De la moartea barbatului de culoare, George Floyd, la sfarsitul lunii mai, sub genunchiul unui politist alb, aflat intre timp in inchisoare pentru fapta sa, Statele Unite s-au angajat intr-o reevaluare generala a trecutului sau sclavagist. Presiunea din jurul monumentelor confederatiilor, altadata mandria unei intregii natiuni, a crescut constant in defavoarea expunerii lor publice.

Congresul american detine 12 asemenea statui de oficiali confederati. „Stramosii mei au construit Capitoliul, dar totusi exista monumente care-i glorifica pe oamenii ce mi-au inrobit stramosii”, a precizat miercuri unul dintre reprezentantii activistilor de culoare.

Presa de peste Ocean precizeaza ca desi textul acestei motiuni, ce a primit inclusiv sprijinul a 73 de reprezentanti republicani, trebuie aprobat si de Senat, cu majoritate sa conservatoare. Abia apoi, noua lege propusa va trebui sa fie promulgata de presedintele republican Donald Trump. Acesta s-a opus constant inlaturarii monumentelor istoriei naționale.

Dar istoria s-ar putea suci inca o data, daca in locul lui Donald Trump la Casa Alba ar aparea democratul Joe Biden.

Statuile mandrieide altadata, pricinile disputelor de astazi/sursa foto: en.wikipedia.org
Spread the love
Share: