Ma bucur nespus sa va impartasesc impresiile mele asupra unei carti pe care ardeam de nerabdare sa o termin pentru a va indruma sa o incercati si voi. Este vorba despre biografia Mariei Stuart, imbracata in fire romantice, scrisa intr-un stil foarte placut de catre Stefan Zweig.

Maria Stuart, cunoscuta sub numele de Mary I a Scotiei, a trait intre anii 1542—1587. Acest personaj impresionant a devenit regina a Scotiei in 1542, pe cand avea doar o saptamana.

Tatal ei, Iacob al V-lea (in engleza James) era ruda, mai exact nepot, al lui Henric al VIII-lea al Angliei, ceea ce i-a dat sperante catolicei Maria sa pretinda tronul Angliei.

Mary s-a casatorit cu mostenitorul tronului Frantei in 1558, ceea ce a facut-o sa devina regina a doua tari deja; pentru tronul Anglei urmand sa se zbata la sfarsitul vietii. Dupa moartea regelui Frantei, in 1560, Maria s-a intors in Scotia. S-a casatorit cu Henric Stuart, care a fost ucis, probabil de barbatul cu care Maria s-a remaritat dupa un timp, James Hepburn Bothwell. In 1568 a abdicat in favoarea fiului ei Iacob al VI-lea, si s-a refugiat in Anglia. Acolo Maria va incerca din rasputeri sa o detroneze pe verisoara sa, regina Angliei, de care au legat-o tot felul de stari de-a lungul vremii, de la iubire la invidie.

Frumusetea cartii nu este finalul deoarece multa lume stie deznodamantul povestii sau multi pot afla cum se incheie viata Mariei Stuart doar accesand internetul, frumusetea cartii consta in descrierea caracterului vulcanic al acestei femei puternice ce nu a renuntat niciodata la ceea ce si-a dorit.

Povestile de dragoste ale Mariei va vor captiva la fel de mult ca viata la palat, intrigile politice sau rivalitatea dintre regine, doua femei adevarate, dar caractere complet diferite.

Iata ce spune insusi autorul: “Nici o femeie pe lume- si istoria sta marturie – n-a provocat atata literatura, n-a iscat, in jurul misterului ei feminin, atatea drame, atatea romane, atatea aprinse si controversate dispute. Timp de mai bine de trei sute de ani vraja ei a dainuit proaspata si mai dainuie inca si astazi, actionand cu aceeasi forta magica, ademenindu-i pe poeti, preocupandu-i pe invatati…”

Fara a adauga prea multe, pentru ca nici nu ar fi cazul… pur si simplu va incurajez sa explorati viata Mariei Stuart!

Pe curand.

Spread the love
Share: