Sunt prea multe lucruri din lumea asta pe care le luam ca si cand ni s-ar cuveni. Din acest punct am citit una dintre cele mai interesante carti aparute anul acesta la noi, “Istoria Albinelor” scrisa de Maja Lunde.

Trei povesti distincte, asezate pe trei continente diferite pe parcursul a trei epoci diferite alcatuiesc un roman bine scris;  William Savage este biolog in Anglia anului 1852. Dupa un episod de depresie hotareste ca este momentul sa isi concentreze activitatea pe ceva de insemnatate. Isi doreste sa isi impresioneze fiul, dar descopera cat de inteligenta este una dintre fiicele sale intr-un timp in care femeile traiau in umbra barbatilor. George este un apicultor taciturn si stoic in Statele Unite ale Americii, in anul 2007. Singura lui dorinta este aceea de a-si determina fiul sa preia afacerea familiei la terminarea colegiului, insa acesta din urma are alte planuri. Tao traieste in China anului 2098. Job-ul ei este acela de a poleniza florile in mod individual doar ca aceasta activitate ii lasa insa prea putin timp pentru a si-l petrece cu fiul ei Wei-Wen.

Desi structura romanului m-a fortat sa ma scufund si sa ies din fiecare dintre cele trei naratiuni cam dupa fiecare 6 pagini nu am avut niciun moment senzatia ca citesc studii de caz diferite, iar asta se datoreaza doar puterii scrisului si constructiei pe care o ofera cartii Maja Lunde.

Rezultatul este un roman care te provoaca in mod surprinzator si care iti lasa apoi o insiruire de ganduri ce altfel nu ti-ar fi aparut in minte. Conflictele interne ale personajelor vor rezona cu oricine lectureaza cartea, in timp ce intrebarile profunde ale romanului – de la specificul a ceea ce se intampla cu albinele, pana la privirea relatiei fragile pe care oamenii o au cu natura, mai ales atunci cand incercam sa o controlam, iti lasa mintea ancorata in paginile lui Lunde mult timp dupa ce ai terminat de citit.

Istoria Albinelor, o carte aparent lina, dar care te tine apoi prins in paginile sale pana la ultima fila,

“Istoria albinelor” m-a provocat si m-a ajutat sa vad lumea dintr-o perspectiva diferita. Ar fi placut sa va spun si cat de multe lucruri am invatat despre albine si ierarhia dintr-un stup, dar asta ar insemna sa dezvalui ceva mai mult din subiectul cartii si nu imi doresc asta pentru ca mi-a placut senzatia aceea de a fi fost surprinsa de paginile ei si imi doresc mult ca si voi sa aveti aceeasi experienta.

Daca inca nu este pe raftul vostru de carti ce urmeaza sa fie citite va recomand cu mare drag sa o treceti pe lista titlurilor ce urmeaza sa fie achizitionate. Merita.

Pe curand…

Spread the love
Share: