Presa romaneasca a vorbit pe larg, la inceputul lunii februarie, pe tema celor peste 200 de turisti romani care si-au ales, in plina pandemie, Mexicul drept destinatie de vacanta.
Dincolo de aventura de neuitat pentru romanii plecati dincolo de ocean, din care mai bine de jumatate au fost norocosi, intrucat au fost rapid reimbarcati, in timp ce cealalta jumatate a ramas fara telefoane si pasapoarte, in incinta aeroportului din Mexico City, va propunem azi un articol din cotidianul francez “Le Monde”, despre actuala situatie din Mexic.
E dedicat si acelora dintre dumneavoastra care inca mai iau in calcul Mexicul…ca posibila distractie!
“In zori, o linie uriasa se formeaza in fata unui furnizor de oxigen plantat in centrul orasului Mexico (n.n. capitala tarii). <Am ajuns prea târziu>”, ofteaza Joaquin Avilar, un contabil in varsta de 30 de ani, care va astepta ore intregi pentru a umple cilindrul vital pentru tatal sau, care are COVID-19.
Penuria bate la usa
Mexicul ocupa locul al treilea in lume in ceea ce priveste numarul absolut de decese (161.240 de morti datorita COVID-19, potrivit datelor de miercuri, 3 februarie 2021), in urma Braziliei si a Statelor Unite. Dupa modelul nord-american, dar si brazilian, inclusiv presedintele, Andres Manuel Lopez Obrador s-a molipsit. In plus, la adresa sa se indreapta cele mai multe critici cu privire la strategia, destul de permisiva dupa unii, aplicata in fata virusului.
„Spitalul l-a trimis pe tatal meu acasa, din lipsa de spatiu”, povesteste acelasi Avilar. Doar ca trebuie sa-i gasim zilnic oxigen!”. In capul cozii, un cuplu sta ghemuit pe trotuar inca de la 4.00 dimineata.
Angajatul firmei de unde se asigura aprovizionarea, care in cele din urma ii intampină, da vina de la prima ora pe „intarzierile in livrare, dar si pe lipsa buteliilor”.
De la sarbatorile de la finele anului trecut, curba de contaminare a decolat (peste 1,8 milioane de cazuri). Treisprezece din cele treizeci si doua de state mexicane sunt in alerta rosie.
In fruntea clasamentului, Mexico City si suburbiile sale extinse (ce cuprind 22 de milioane de locuitori, mai mult decat toata populatia Romaniei!), oras in care gradul de ocupare a spitalelor este de aproape 85%.
Pentru a evita instalarea completa a haosului, autoritatile locale elibereaza paturi din 24 decembrie 2020, optand pentru tratament la domiciliu. Drept urmare, cei cincizeci si cinci de furnizori de oxigen din capitala mexicana sunt supusi unei presiuni fara egal.
„Ajutati-ne, de dragul vieții! “, insista primarul Mexicului, Claudia Sheinbaum, care a facut apel la fostii pacienti sa doneze buteliile de oxigen, daca nu mai au nevoie de ele.
Autoritatile dau asigurari ca „nu exista lipsa de oxigen”, dar recunosc ca marea problema ramane „lipsa mijloacelor pentru a-l transporta”. Mai ales ca cererea determina cresterea inevitabila a preturilor.
Asa ca specula cu oxigen e in floare.
Potrivit presei locale, pretul oficial al unei butelii de oxigen de 9,5 litri este azi de 1.900 de pesos (adica 78 de euro), dar poate ajunge si la 35.000 de pesos (adica 1.400 de euro) pe piata neagra.
Autoritatile lupta cum pot cu specula, asa ca au reusit totusi sa dezactiveze peste 1.200 de profiluri de Facebook si circa 130 de pagini web frauduloase care vindeau rezervoare de oxigen sau asigurau, chipurile, reumplerea acestora.
In plus, presedintele in exercitiu, dupa un model binecunoscut, se declara “adept” al distantarii sociale, fara a purta masca, cu exceptia notabila a cazului in care calatoreste cu avionul.
La inceputul epidemiei, el a manuit cu umor in fata presei si a oamenilor diverse amulete de protectie, minimizand gravitatea bolii, dar toate acestea nu au impiedicat cu nimic actuala explozie de noi cazuri.