Oricat de incredibil ar parea, adevarul e ca nu stim multe lucruri despre maica lui Isus Cristos (Iisus Hristos conform transliterarii folosite de credinciosii Bisericii Ortodoxe)! Nu stim cu exactitate nici data nasterii sale, desi in calendare o regasim la data de 8 septembrie, nici pe cea a mortii, marcata anual la 15 august, cand celebram, cu fast macar la nivel declarativ, „Adormirea Maicii Domnului”!

Istoric vorbind insa nu stim foarte multe lucruri despre cea care i-a dat viată iudeului care avea sa transforme umanitatea si sa schimbe cu totul fata credintelor la inceput de prim secol. Si de atunci incoace!

Cel mai probabil, Fecioara Maria s-a nascut cu cel mult 20 de ani inainte de inceperea erei crestine, pe vremea in care Irod cel Mare se apucase de reconstructia Templului din Ierusalim. Specialisti in Sfanta Scriptura, arheologi, istorici cred in aceste date din mai multe motive. Primul e ca Isus, fiul Mariei, a vazut lumina soarelui in jurul anilor 4 – 5 inainte de Cristos. Ei au tinut cont si de faptul ca potrivit cutumelor existente in epoca Maria se putea logodi cel mai devreme imediat dupa ce implinise 12 sau 13 ani. Casatoria urma cu regularitate de „ceas elvetian” la un an de la data incheierii logodnei. De asemenea, casatoria unei fete care traia intr-o zona geografica in care soarele este atat de aspru cu oamenii, pamantul ai cu animalele, deopotriva (cum e si azi in Orientul Mijlociu!), nu putea fi incheiata mai tarziu de varsta de 20 de ani. Din simplul motiv ca trecerea anilor lasa urme adanci peste oamenii locului! Dar mai ales pentru ca o femeie singura crea multe suspiciuni in societatea epocii, una total diferita de cea de azi, in care drepturile omului, feminismul si afirmarea identitatilor sexuale de tot felul au schimbat complet prejudecatile si practica, deopotriva!

Pe de alta parte, intr-un manuscris de la Qumran a fost descoperita informatia conform careia, Miriam, sora mai mare a lui Moise, profetul prin excelenta al iudaismului, a fost data in casatorie unui unchi mai tanar din familie, la atentie, respectabila varsta de 30 de ani!!! Deci, existau si exceptii!

Apoi, nu stim nici cat a trait Fecioara Maria pe acest pamant! Ce e cert e ca in anul crucificarii fiului ei, si aici existand dispute in stabilirea exacta a datei, ce alterneaza intre 7 aprilie 30 si 3 aprilie anul 33, Maria a fost martora direct (lasam la o parte chinurile atroce prin care poate trece un om, daramite o mama, care e obligata sa asiste la moartea propriului copil!) la evenimentul care a schimbat soarta planetei.

In fine, Biblia ne relateaza, in Cartea Faptele Apostolilor, ca dupa moartea si invierea fiului ei, Maria se afla alaturi de apostoli, la Ierusalim. Un calcul simplu ne arata ca ne aflam dincolo de pragul anului 30, ca atare Fecioara Maria trecuse de 50 de ani, o varsta venerabila in epoca! Si e foarte posibil ca ea sa fi depasit chiar si varsta a sase decenii de viata, una la care azi, la peste 2.000 de ani distanta, femeile se pensioneaza in general (media se cifreaza undeva la intre 60 si 63 de ani). Insa nu vom avea niciodata cu exactitate nici ziua nasterii, nici pe cea a mortii! Dupa cum nu vom sti nici locul in care ea a fost inmormantata mai inainte de a fi ridicata, cu sufletul si trupul la cer, dupa modelul cristic!

Stim doar ca si in acest caz exista doua traditii. Una care merge pe varianta sugerata de Sfanta Scriptura care ne spune, conform Evangheliei lui Ioan, ca Isus, inainte de a muri, aflat pe cruce, si-a incredintat mama apostolului iubit, in fapt mezinul grupului sau de apostoli. In acest caz traditia ne vorbeste despre faptul ca Maria si Ioan au trait la Efes, vechi oras grecesc, ale carui ruine pot fi si azi admirate in provincia turceasca Izmir. Pe de alta parte, exista si varianta agreata de o serie de arheologi care sunt gata sa jure ca in realitate Maria a fost inmormantata in Valea Cedronului (unde exista de altfel multe morminte cioplite in piatra), o zona din apropierea Ierusalimului, care separa Muntele Templului de Muntele Maslinilor, adica exact acolo unde Isus Cristos si-a petrecut ultimele ceasuri de viata pe acest pamant!

Fie sa aveti o zi de 15 august plina de tihna si fericire!

Pe curand.

Spread the love
Share: