V-ati intrebat vreodata cati romani au sarit din pat in aceasta vara, atat de „covidita”, la auzul stirii ca Grecia a introdus noi reguli turistilor romani? Ei bine, iata raspunsul pe care vi-l oferim aici, la „cappuccinoprintrenori”!

Elada si-a cimentat pozitia de capitala de estivala a lumii chiar si in mijlocul cele mai dure crize pe care a traversat-o recent, acum ceva mai bine de un deceniu. Nu, nu asta cu COVID-19, ci aia cu criza euro, din perioada 2009 – 2012.

O tara iubita de zei si de oameni, in egala masura, vechea si noua Elada

Cu o crestere spectaculoasa a numarului de vizitatori internationali incepand chiar cu 2009, dar si cu un record spectaculos de 30 de milioane de turisti inregistrati in fiecare dintre anii 2018 și 2019, adica echivalentul a de trei ori a populatiei tarii, Grecia e acea tara care nu poate fi ignorata.

Amestecul sau unic de frumusete naturala si facilitati culturale au facut ca tara cea mai la sud-est de pe batranului nostru continent, vecina Mediteranei, sa devina o destinatie de prima clasa pentru orice turist care doreste sa experimenteze o vacanta ca la carte, total lipsita de orice griji.

Ce face Grecia atat de perfecta in ochii muritorilor de pretutindeni?

Grecia este printre primele trei destinații europene cu cele mai multe zile cu soare pe an. S-a dovedit a fi cea mai calduroasa tara europeana, chiar si pe timpul iernii. Iar asta o face in ochii multora drept destinația perfecta de vacanta pentru cea mai mare parte a lunilor anului.

Lumina soarelui nu este esentiala doar cu necesarul de vitamina D din corpurile noastre, dar este, de asemenea, si un excelent turnesol al bunei dispozitii. Lumina si caldura, nu cea excesiva, ii fac pe oameni sa se simta mai bine si sa aiba mai multa energie. Astfel creste nivelul de serotonina din creier, ca atare, fericirea bate mai puternic la „poarta” ta! (atata timp cat nu uiti de protectia solara, adica!).

Inconjurata de mare, sarutata de soare

Grecia a fost o destinatie populara pentru vacantele estivale la scurt timp dupa incheierea celei de a doua mari conflagratii mondiale. Inca de la mijlocul anilor `50, multi europeni erau deja vrajiti de farmecul insulelor pitoresti Mykonos, Santorini si Creta.

Formata din circa 2.500 de insule, dintre care doar 227 sunt locuite, Grecia este tara cu cea mai mare plaja din bazinul mediteranean.

Grecii se lauda cu 13.676 kilometri de coasta. Adica va ramane mereu o plaja pe care nu veti ajunge sa va puneti prosopul chiar daca ati decide sa mergeti in fiecare luna in alta parte a Greciei.

Oportunitati culturale de neegalat

Locul nasterii democratiei, a filozofiei si a dramei, dar si a Jocurilor Olimpice, Grecia a adus contributii de neegalat la cultura mondiala actuala. Acest fapt este evident inca de cand pui prima data piciorul pe teritoriul ei.

De la Acropolele Atenei pana in cine stie ce insulita, Grecia se mandreste cu zeci si zeci, daca nu chiar sute de situri de patrimoniu UNESCO – printre cele mai multe din lume. Iar grecii iubesc si azi artele. In lunile de vara, au loc zeci de festivaluri si sute de spectacole in faimoasele lor teatre antice in aer liber.

Cat despre muzee si vestigii istorice, ce sa mai vorbim.E suficient sa pleci la tine dotat cu diverse ghiduri de specialitate pentru a nu rata, Doamne fereste, cine stie ce loc minunat!   

O varietate de peisaje naturale si arhitecturale

Datorita geografiei sale unice, Grecia este o tara extrem de versatila, cu o gama impresionant de mare de peisaje, atat naturale, cat si create de mana omului.

Elada nu detine doar cateva dintre cele mai frumoase plaje ale lumii, cu o mare de un albastru turcoaz sau verde smarald de neegalat. Grecia detine si numeroase zone muntoase, printre cele mai multe din Europa. Zone precum Pelion din Tesalia, Monemvasia din Peloponez si chiar Insula Creta combina litoralul de nisip cu muntii aruncati la o distanta mai scurta de o jumate de ora de mers cu mașina.

De asemenea, peisajele urbane variaza foarte mult. Diferite regiuni au fost influentate de diverse culturi in diverse perioade ale istoriei. Monumente ale arhitecturii venetiene pot fi descoperite laolalta cu cele otomane. Bisericile bizantine si-au dat demult mana cu templele vechilor greci. Cat despre Muntele Athos, ce sa mai spunem?!

O tara pentru toate buzunarele

Ca destinatie turistica, Grecia este un loc care se preteaza efectiv pe orice fel de gusturi. Sau de buzunare. De la campinguri gratuite sau nu, la traditionalele pensiuni sau cazari agroturistice la vile luxoase, totul e pe lista turistilor.

Nu mai vorbim despre hotelurile-boutique sau statiunile balneare sofisticate, si din punct de vedere arhitectural, si financiar. Iar amabilitatea si ospitalitatea grecilor fac parte parca din ADN-ul urmasilor lui Ahile si Hector.

Iar filosofia de viata a grecilor e si ea pe placul tuturor. Pe scurt, ea s-ar exprima cel mai bine asa: „Daca ai ceva bani prin buzunare si vrei sa traiesti o amintire de neuitat, vino in Grecia! Nu vei regreta pana la sfarsitul vietii tale!”…

Spread the love
Share: