Au fost decernate si premiile SAG AFTRA 2019 si ne indreptam cu pasi repezi spre gala Oscar a acestui an. Pare ca premiile acordate duminica au lamurit cine va avea parte de onoruri pe 24 februarie 2019, cel putin in ceea ce priveste actorii protagonisti.

Am insa o gramada de ganduri despre filmele ce se afla pe lista nominalizatelor la titlul de cel mai bun si parca dintre toate exact marele succes de public A star is born nu m-a convins.

Traim intr-o lume obsedata sa se hraneasca cu povesti despre vedete incat uite ca s-au gasit resurse pentru a patra versiune a acestui titlu, o tanara talentata ridicata la nivelul de star de un barbat.

La aceasta ora deja toti cunoasteti povestea. Bradley Cooper a convins-o pe Lady Gaga sa intre in acest proiect pe care tot el l-a si regizat si de asemenea, a si contribuit la scenariu. El il interpreteaza si pe Jackson, protagonistul masculin, o vedeta rock la apus de faima care pe deasupra are si probleme cu alcoolul.

Lady Gaga este Ally, cantareata talentata blocata intr-un job marunt si care traieste inca sub acelasi acoperis cu tatal ei. Jackson o intalneste pe Ally intr-un bar de travestiti. Intrigat, o urmareste practic si pana la urma ii ofera puntile spre a deveni un star. La final faima ei o depaseste pe a lui.

Cei doi au o chimie aparte in film, lucru de neconstestat, dar parca asta e tot.

Cred ca cel mai tare m-a iritat, pe durata intregului film, sublinierea continua a faptului ca Ally nu ar fi devenit cineva daca nu era dirijata de barbati. Filmul acesta nu prezinta niciun fel de univers feminin, practic, cu exceptia unor mici si foarte scurte aparitii, Ally este singurul personaj feminin al peliculei. Toate actiunile ei sunt dirijate de barbatii din viata ei. Aceasta noua “stea” nu este definita de nimic din ceea ce Ea face, ci doar de faptul ca un barbat o recunoaste, cade sub vraja ei, el o priveste, el o aude, el o transforma in stea. Imaginea lui Ally este practic creionata din punctul de vedere al lui Jackson – frustrarile lui, dependentele lui, gandurile lui de tot felul.

 Ally incearca sa spuna de mai multe ori Nu in acest film. Incearca sa ii spuna Nu tatalui ei, atunci cand dupa o noapte de munca ajunge acasa si doreste sa se odhneasca, dar parintele ei ii cere sa se alature prietenilor lui, iar ea sfarseste prin a face curat in bucatarie. Ii spune mai intai Nu lui Jackson, dar acea vraja a celebritatii face sa accepte toate situatiile in care acesta o pune ulterior. Chiar si atunci cand asistam la interpretarea celebrei de acum Shallow, Ally spune Nu, dar Jackson ii spune ca el oricum va interpreta piesa, lucru pe care il face fara acceptul ei,  iar ea este nevoita sa intre pe scena. Ally accepta o casatorie extrem de rapid pentru ca Jackson a gasit acest mod prin care sa o opreasca din a-l parasi. Se opune transformarilor impuse de noul ei manager, dar in final le accepta. Toate aceste Nu sunt transformate in DA de catre barbati, iar senzatia pe care mi-au lasat-o este ca ea nu este niciun moment independenta, ca nu ar fi in stare sa ia cu adevarat decizii pentru cariera ei, ca are nevoie mereu de barbatii din jurul ei pentru a-i spune ce vrea cu adevarat.

Si ca sa ma faca sa regret aceasta noua versiune a Stelei nou descoperite, Jackson reuseste intr-un moment de noua amaraciune si betie sa o numeasca pe Ally urata. Undeva la inceputul filmului ea este cea care ii spune ca a fost respinsa de mai multe ori din cauza aspectului ei, iar in acest moment parca auzim cum Jackson de fapt ii spune “ai devenit celebra pentru ca eu te-am vazut frumoasa”.

Finalul care ar fi trebuit sa exprime sacrificiul lui Jackson pentru iubirea vietii lui nu am putut sa il vad asa. Pur si simplu am considerat ca nu a fost in stare sa accepte cariera si succesul lui Ally.

Am asteptat acest film la momentul aparitiei lui. Mi-a placut trailerul, iar muzica care il insotea deja ma vrajea, dar nu am reusit sa rezonez nicio secunda cu reactia pe care a generat-o acest film.

Pot doar sa spun ca a fost interesant sa o vad pe Gaga intr-un rol ce oglindeste un inceput de cariera. Si daca e sa aleg ceva bun din toate aceste doua ore de film, ma voi opri doar la coloana sonora care este cu adevarat fantastica. Nu sunt un fan Lady Gaga, nu am fost niciodata, dar pot spune ca ma bucur ca a contribuit la scrierea cantecelor de pe aceasta coloana sonora si da, admit, ma insoteste in casti atunci cand alerg.

In rest dragii mei, ne vom reintalni aici pentru a mai vorbi despre filme si actori si da, astept gala Oscar pentru a vedea daca lista mea de castigatori va fi confirmata.

Spread the love
Share: