Pot oare broastele raioase sa cante? Ba, mai mult, pot canta Marseieza? Adica exact acea melodie aparte care-i face pe multi sa vibreze, nu doar pe francezii de rand…sau o capra poate dansa pe acorduri de acordeon…sau poate exista undeva, in aceasta lume, un porc dansator extrem de gratios in ciuda dimensiunilor sale, apetisante pentru cei mai multi dintre noi doar dupa ce au trecut prin protapul rotisorului?

Asemenea intrebari se pun de cele mai multe ori fie la finele saptamanii, fie la inceputul ei. Ca atare, propunerea de lectura de mai jos va tine inevitabil cont de acest amanunt, semnificativ in ochii mei. Iar propunerea aduce în prim plan o carte scrisa de un englez indragostit pana peste cap de Franta, mai exact de regiunea Provence. Atat de tare atras de gali incat a decis sa renunte la insula sa natala, rece si poate usor ingamfata, pentru caldura francezilor.

Intre timp Peter Mayle, autorul preferat al acestor zile de sfarsit de martie, a plecat in cele din urma si din Franta, in ianuarie 2018, acolo unde nu e „nici durere, nici suspin, nici intristare”, cum spune un cantec vechi de inmormantare. Nu a facut-o insa fara a ne lasa mai inainte cateva carti al caror principal scop este sa ne descretească fruntile. Una dintre acestea, „Un an bun”, a cunoscut si o ecranizare apreciata cu Marilon Cotillard si Russell Crowe, celebrul „gladiator” de serviciu.

Ceea ce va propun poarta titlul „Un an in Provence” si surprinde cateva scene memorabile, dupa mine. Cu una am inceput aceste randuri. Cui i-ar trece prin cap sa determine ori ba daca broastele raioase stiu a canta? Ei bine, unui francez din Provence i-a trecut prin cap asa ceva. Si citind cartea gasim si modalitatea, poate chiar ingenioasa, de a demonstra performanta muzicala a batricienilor fara coada deveniti parca mai simpatici ca niciodata dupa difuzarea seriei animate Simsala Grimm.    

De asemenea, cartea poate fi calduros recomandata politistilor nostri de la „Circulatie”. Secventa in care eroul principal incearca sa-l induplece pe un oarecare reprezentant francez al legii cum ca nu a calcat pe bec, lipsind de langa masina doar cateva minute pentru a-si face rost de inevitabilele monede pentru plata parcarii e una memorabila. Si mai interesanta e pozitia agentului, care nu doreste in ruptul capului sa faca rabat de la lege, desi in imediata apropiere avea alte cazuri, mult mai grave, de incalcare a legii (ai zice ca a facut Scoala de Politie la Campina, zau asa!!!). Doar interventia martorilor si a unui fost coleg al agentului impricinat reschimba istoria…

Am lasat pentru final partea care mi s-a parut cea mai delicioasa. Este relatarea unor istorii locale, cu mare efect la public (semn ca nu doar romanii pot fi de-a dreptul cretini!). Cica spargatorii francezi sunt deseori superstitiosi. Asta ii determina in numeroase cazuri in care-si pun la bataie talentele antisociale sa faca o nefacuta (tind sa-i dau dreptate lui Mayle dupa ce am vazut mai nou cu aventurile in care au fost implicate multe „veste galbene”)!

Si acum tineti-va bine: cica inainte de a parasi o casa jefuita, isi fac nevoile, de cele mai multe fecale, pe podea sau preferabil pe covor. Cica in felul asta ei considera ca ghinionul ramane in casa cu pricina, pe care tocmai o deposedeaza de cele mai importante valori.

Dar Mayle adauga spre bucuria noastra in carte si un amanunt hazliu. Pe care-l pune in gura unui fost politist (si astia umbla tot cu fostii!). Pur si simplu s-a intamplat macar o data ca o banda intreaga de hoti sa fie prinsa din cauza acestei superstitii. Din ce motiv? Casa fusese golita, obiectele incarcate intr-un camion si nu mai ramasese de facut decat gestul traditional de „ramas bun” sau de invocare a norocului. Asa ca insusi seful bandei trecu la treaba, opintindu-se din rasputeri pentru a demonstra de ce e considerat cel dintai. Degeaba. Nu reusea si pace! Se afla intr-una din acele zile, rare, cand constipatia e regina. Iar asta a lucrat in favoarea politiei, care l-a gasit in sufragerie, pe vine, si injurand de mama focului.

Tuturor lectura placuta! Garantat, va veni la pachet cu reprize dese de ras!

Pe curand….

Spread the love
Share: